Izvor:
08.09.2016 u 20:03
0

TELEMASTER: Veronauka u Srbiji neće biti indoktrinacija

Učenici veronauke u osnovnim i srednjim školama u Srbiji od narednih nekoliko meseci pratiće časove po novom nastavnom planu. Promene podrazumevaju i precizne propise za veroučitelje, kao i ispravljanje uočenih nedostataka u dosadašnjoj praksi. I ovog puta, imperativ je da verska nastava ni po koju cenu ne sme da postane neka vrsta indoktrinacije, več da uvažava slobodu i pravo učenika da preispituje, sumnja i odlučuje, kaže za Telemaster Stevan Jovanović, predstavnik Odbora za versku nastavu arhiepiskopije beogradsko karlovačke.

Pored teologa, u timu za izradu novog plana i programa su i pedagozi i psiholozi. Rukovodeći se petnaestogodišnjim iskustvom, kao i najznačajnim dokumentom u školstvu – Strategijom za razvoj obrazovanja do 2020. godine – ovog puta prioriteti su potrebe, ali i očekivanja samih učenika.

Verska nastava u obrazovni sistem uvedena je 2001. godine. Najveći propusti u dosadašnjoj praksi su nedostatak definisanih tema predmeta, a istovremeno i rezultata. Zvaničan podatak je da pola miliona dece u Srbiji pohađa ovaj izborni predmet, što je oko polovine ukupnog broja đaka.

U toku su i razgovori sa licenciranim izdavačima i prilagođavanje nastavnog štiva uzrastu deteta. Namera je da se veronauka približi svima.

Novi nastavni plan, koji je potpisao ministar prosvete, odnosi se na Pravoslavni katihizis, Katolički vjeronauk i Program slovačke evengelističke crkve. To je tek jedna od faza redefinisanja verske nastave, a novina je i izbor sadržaja, koji su učenicima prihvatljiviji i koji se lakše povezuju sa svakidašnjim životom.

Više o tome gledajte u večerašnjem izdanju Telemasteru u 18:30

HappyTv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter