Izvor:
06.11.2018 u 15:12
0

DUALNO OBRAZOVANJE U SRBIJI: Nemačka uložila 190 miliona za reforme srednjeg stručnog obrazovanja!

Nemačka je kroz različite razvojne projekte od 2010. do 2017. godine uložila u Srbiju 190 miliona evra, a kao podrška dualnom modelu obrazovanja u poslednjih pet godina uloženo je 6,4 miliona evra, kaže ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib. Ambasador Šib je na skupu, povodom pet godina implementacije projekta "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji" koju sprovodi GIZ, rekao da je dobro obrazovanje najvažniji održivi cilj UN i da je za Nemačku dobro obrazovanje prioritet.

– Važna je tesna saradnja škola i preduzeća na obostranu korist. Mladi ljudi tako imaju bolje izglede da se zaposle – naglasio je ambasador.

Vođa tima GIZ projekta An-Katrin Henšel istakla je da je pre pet godina srednje stručno obrazovanje u Srbiji bilo teorijski usmereno i da je projekat GIZ-a usmeren na uspostavljanje saradnju između preduzeća i škola.

Na početku, kako je rekla, saradnja je bila uspostavljena u osam škola u kojima je bilo upisano 160 učenika u tri profila po dualnom modelu – bravar zavarivač, industrijski mehaničr i električar.

– Danas imamo šest obrazovnih profila po dualnom modelu. Još tri profila su – mehaničar motornih vozila, modni krojač, elektromonter mreža i postrojenja. Imamo 52 škole širom Srbije i oko 2.700 učenika koji su upisani. Šest obrazovnih profila i škole sarađuju sa 200 preduzeća – kaže An Katrin Fenšel.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić naglasila je da je Srbija veliku podršku za sprovođenje dualnog obrazovanja dobila od Nemačke, Švajcarske i Austrije i da se danas po dualnom modelu školuje 4.500 učenika u 33 obrazovna profila

GIZ je, kako je rekla, pomogao modernizaciju i izgradnju šest obrazovnih profila koje pohađa 2.700 učenika u 53 stručne škole.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević naglasila je da je u duualni model obrazovanja uklljučeno 600 kompanija, ali da je interesovanje bilo tri puta veće.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Banatmedia1

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter