Izvor:
09.09.2016 u 02:53
0

SLEDE NJEGOV PRIMER: Premijer će ZAVEŠTATI ORGANE, ali i pojedini ministri

Premijer Aleksandar Vučić najavio je za “Blic” da će uskoro potpisati donorsku karticu kako bi podržao transplantaciju u Srbiji i podigao svest o značaju donorstva. Anketirali smo i ostale ministre u Vladi Srbije i evo ko će od njih slediti premijerov primer.

Osim Vučića, koji će donorsku karticu tek potpisati, u Vladi imamo i ministre koji su svoje organe već odavno zaveštali. Ministri dr Zlatibor Lončar i Rasim Ljajić, kao i ministarka bez portfelja prof. dr Slavica Đukić Dejanović manjina su među svojim kolegama.

Neki od njih su to učinili odavno, poput dr Đukić Dejanović, koja donorsku karticu ima već desetak godina, još pre nego što je postala predsednica Skupštine Srbije.

Rasim Ljajić je pre šest godina u Kliničkom centru u Novom Sadu zaveštao svoje organe, kada je bila organizovana akcija koja promoviše donorstvo.

Među ministrima koji su potpisali donorsku karticu je i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. On je to učinio pre tri godine, a inače se i sam, kao lekar, bavi transplatacijama. Kao resorni ministar snažno podržava donorski sistem.

A evo kako su se izjasnili i ostali ministri:

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike

Apsolutno će potpisati donorsku karticu. Pre svega to treba da bude primer ostalim građanima Srbije, da shvate važnost spasavanje života jednim takvim humanim gestom – rekao je Antić.

Nela Kuburović, ministarka pravde

Izuzetno poštujem odluku svakog svog kolege i uopšte svakog čoveka, koji se odluči na tako važan korak, posebno uzimajući u obzir činjenicu da takve odluke imaju uticaja ne samo na onoga ko je donosi, već i na najbliže članove njegove porodice. To je veliki i važan korak u životu, te je prirodno da se o tome dobro razmisli, pre nego što se donese konačna odluka – rekla je ministarka Kuburović.

Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave

Apsolutno, potpisaću donorsku karticu – kratko je rekla ministarka.

Zoran Đorđević, ministar odbrane

Spoznaja o činjenici da potpisivanje donorske kartice znači i potencijalno spašavanje nečijeg života, za mene je dovoljan motiv za potpisivanje kartice. Iz tog razloga sam se redovno odazivao i na akcije dobrovoljnog davanja krvi, a potpisivanje donorske kartice smatram ne samo činom humanosti, već i izgrađene svesti o značaju donatorstva kao civilizacijskog dostignuća i pomoći ljudima koji čekaju najvažniji poziv u životu – istakao je ministar odbrane.

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova

Naravno, potpisaću donorsku karticu – rekao je Dačić.

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka građevine i saobraćaja

Mislim da bi jako dobar i odgovoran gest bio da svi članovi Vlade Srbije potpišu donorske kartice, jer smo još daleko od evropskih proseka po broju donora. Ali tek kada sam čula ljude koji čekaju na transplataciju organa koji su bili kod premijera Vučića, kada sam čula njihove životne priče i kako izgleda svaki njihov dan dok čekaju na organ od kojih im zavisi život, tek tada shvatite kakav je to problem. Da, želim da pomognem i potpisla bih donorsku karticu – kazala je Zorana Mihajlović.

Dušan Vujović, ministar finansija

Potpisaću donorsku karticu – kratko nam je kazao ministar finansija Dušan Vujović.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/ brzotacnojasno

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter