Izvor:
15.11.2018 u 19:25
0

MINISTAR STEFANOVIĆ UPOZORIO: Ulazak Kosova u Interpol omogućilo bi teroristima pristup u baze podataka!

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upozorio je svetsku javnost da bi prihvatanje zahteva za članstvo takozvanog Kosova u Interpolu omogućilo teroristima pristup bazama podataka ove međunarodne policijske organizacije.

Pored toga što bi odluka o eventualnom prijemu predstavljala kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 SB UN i svih drugih normativa koji propisuju ko može, a ko ne, biti članica Interpola, bila bi izuzetno opasna i zbog činjenice da bi baze podataka Interpola koje sadrže i podatke o osumnjičenima za najteža krivična dela, uključujući i terorizam, mogle dopasti upravo u ruke teroristima, kaže Stefanović.

– Neposredno pred zasedanje Generalne skupštine Interpola na kojoj će se odlučivati o zahtevu takozvanog Kosova, smatram da mi je dužnost kao ministra unutrašnjih poslova da upozorim javnost, ne samo naše zemlje, već i čitave Evrope i sveta na moguće posledice – rekao je Stefanović.

On je podsetio da je sa područja Kosova ogroman broj ljudi otišao i dan danas odlazi da se bori za ISIS i da prištinske vlasti imaju veoma blagonaklonu politiku prema ljudima koji se uključuju u terorističke redove.

– Očigledno je da ne postoje ni posvećenost niti volja da se suprostave takvoj vrsti radikalizacije i regrutacije ovih ljudi, koji odlaze da daju svoj život u najtežim terorističkim aktima sada u Siriji, a sutra ko zna možda negde u Evropi – rekao je Stefanović.

Kaže da ako teorijski zamislimo mogućnost da Kosovo postane član Interpola jasno je kakva bi se "pandorina kutija" otvorila.

– Time bi baze podataka Interpola o osumnjičenima za terorizam, pogotovu sa Kosova i Metohije, mogle da se nađu upravo u rukama terorista, a direktnim pristupom ovim bazama mogle bi da se uspore, spreče i onemoguće policijske istrage tih slučajeva – rekao je Stefanović.

– On je rekao da žali što jedan broj zemalja ne sagledava dovoljno ozbiljno moguće dalekosežne posledice tog scenarija i dodao da je njegova dužnost da, između ostalog i zbog tog rizika, još jednom svim državama članicama Interpola poruči da ozbiljno razmisle i preispitaju svoje eventualne odluke da glasaju za prijem takozvanog Kosova.

Svoje odluke, kaže, naročito treba da preispitaju one države koje vrše pritisak na zemlje koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova kako bi glasale za prijem u Interpol.

– Treba dobro da razmisle da li time čine medveđu uslugu svojim policijama, svojim bezbednosnim sistemima i na kraju krajeva da li dovode u opasnost građane svojih država – zaključio je Stefanović.

Izvor: Kurir
Foto: Happytv,rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter