BEČKI EKONOMSKI FORUM: Sebastijan Kurc pozvao premijerku Srbije na radni doručak!

 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je, na radni doručak u ponedeljak u Beč, premijere zemalja Zapadnog Balkana, a među njima biće i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kako je iz kabineta kancelara Kurca rečeno Tanjugu na radni doručak doputovaće, pored šefice srpske vlade, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i šef kosovske vlade Ramuš Haradinaj.

Predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, koji je bio prethodno najavljen, otkazao je dolazak zbog unutrašnjopolitičkih problema.

Takođe sastanku će prisustvovati evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i za digitalnu privredu i digitalno društvo Marija Gabrijel.

"Kancelar Kurc je premijere Zapadnog Balkana i dva evrospka komesara pozvao na radni doručak povodom održavanja Bečkog ekonomskog foruma", objašnjeno je Tanjugu u kabinetu austrijskog kancelara. 

Najavljeno je da će biti razgovarano o tri teme.

"Najpre o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, što je i jedno od težišta austrijskog predsedavanja EU. Zatim će se razgovarati o regionalnoj saradnji i o bilateralnim konfliktima", potvrđeno je iz kabineta kancelara.

Komesar Han će, kako saznaje Tanjug, dati kratak pregled aktuelne situacije i razvoja, a kancelar Kurc će izneti planove Austrije tokom ostatka predsedavanja EU, dok su premijeri regiona pozvani da daju svoje viđenje stanja.

Kada je reč o regionalnoj saradnji komesar Han trebalo bi da iznese stanje implementacije dogovorenih mera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana.

Komesarka Gabrijel predstaviće napore koji su u toku po pitanju digitalne agende za Zapadni Balkan, pre svega regionalni sporazum o romingu.

Što se tiče rešavanja bilateralnih pitanja i prevazilaženja prošlosti domaćin ističe da je to važno za pristupni proces, kao i dalji razvoj regionalne saradnje i dobdosusedskih odnosa u regionu.

Kancelar Kurc će ukazati na poslednji razvoj, to jest nedavne posete Beogradu i Prištini i napore Beč da pomogne u rešavanju bilateralnih pitanja, te ohrabriti na dalji napredak u cilju podsticanja evropskih procesa.

Premijeri su pozvani da identifikuju konkretna pitanja oko kojih bi trebalo da se napreduje pred sledeći samit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održan u Poznanju.

Nakon radnog doručka Kurc i premijeri obratiće se medijima, a kako je naglašeno neće biti dozvoljena pitanja.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, čija zemlja predsedava EU.boravio je nedavno u Beogradu i Prištini, gde je pozvao na nastavak dijaloga i poručio da bez dogovora nema ulaska u EU.

Pored toga on je ukazao da je stav Austrije, ali i većine u EU da se moraju podržati sva rešenja koja proisteknu iz dijaloga.

 

 

 

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/SerbianPM

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Parovi - Vruća stolica
02:30 Parovi - Live