Izvor:
03.12.2018 u 09:31
0

HAN DANAS SA VUČIĆEM PRED ODLAZAK NA KOSOVO: Misija evropskog komesara – Rešiti problem koji su napravile prištinske vlasti!

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han stiže danas najpre u Beograd, a nakon toga i u Prištinu, i to sa jednim ciljem – rešiti problem koji su napravile prištinske vlasti podizanjem poreza na robu iz Srbije i BiH na 100 odsto.

Han će se u Beogradu, tokom ranog prepodneva, sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, nakon čega odlazi u Prištinu, gde će razgovarati sa kosovskim predsednikom i premijerom Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem. Osim sa njima, tamo ga očekuje i sastanak sa predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Pretpostavka je da će se sa Veseljijem sastati baš u kosovskoj skupštini, zbog čega su predstavnici Srba sa KiM, tačnije poslanici Srpske liste još juče otišli u svoj poslanički klub u ovoj instituciji, gde će sačekati Hana kako bi mogli da mu predoče probleme sa kojima se Srbi sa KiM suočavaju zbog odmazde koju sprovodi Priština.

Kako bi uspeli u svojoj nameri, srpski poslanici su prespavali u kosovskom parlamentu, jer se tokom jučerašnjeg dana nije znalo ili, kako izvori "Blica" kažu, "držalo se u tajnosti" vreme Hanove posete.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je rekao sinoć da će srpski poslanici ostati tokom noći u zgradi parlamenta i sačekati Hanov dolazak, iako on uopšte nije imao u planu da se sastane sa njima.

– Posle poslatog zahteva da se sastanemo sa njim, dobili su potvrdu da je takav zahtev primljen, ali ne i da li će do susreta doći. Mi ćemo ostati ovde, da se mirno i demokratski borimo. Očekujemo da će imati sluha – rekao je Simić za RTS.

Ono što se očekuje danas, jeste da Han u Prištini ponovi stav EU i ponovo, po ko zna koji put ovih dana, pozove na povlačenje donetih mera. Takođe, ponovo će biti naglašena i potreba za popravljanjem dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, jer su to principi koje su i Kosovo i sve druge zemlje Zapadnog Balkana prihvatle, kada su se opredelile za evropski put.

Da EU ozbiljno iritira ponašanje Prištine, svedoče i brojne izjave od prethodnih dana, ali to očito nije dovoljno da Kosovo povuče svoje jednostrane odluke. Ramuš Haradinaj u svemu tome ide i korad dalje, pa govori kako će mere biti povučene tek onda kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Inače, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić već je govorila o tome da je Johanes Han u stalnom kontaktu sa predstavnicima Beograda i Prištine zbog bog nametnutih mera, i da se razgovara o smirivanju tenzija.

Pre dva-tri dana samo o tome je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini razgovarala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Zbog ovakvog ponašanja prištinskih vlasti nisu bili zadovoljni skoro ni u jednoj evropskoj zemlji, a isti slučaj je i sa praktično promoterima kosovske nezavisnosti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odakle su se sa nekih od najviših političkih funkcija čule kritike na račun Prištine, i upućeni zahtevi za ukidanje odluka o povećanju poreza.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter