Izvor:
08.12.2018 u 19:56
0

RATKO MLADIĆ IZLAZI IZ HAGA NA 4 DANA: Želi da poseti Srbiju!

General Ratko Mladić zatražiće od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana, da bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratanca u Kalinoviku, kao i grob kćerke u Beogradu.

Nakon sedam godina provedenih iza rešetaka Haškog tribunala, general Ratko Mladić bi prvi put mogao da kroči na tlo Srpske i Srbije – bar na četiri dana. U nadi da će mu biti odobreno da obiđe grobove najbližih, već iduće sedmice tim generalove odbrane Mehanizmu u Hagu, podnijeće zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Miodrag Stojanović, član tima odbrane generala Ratka Mladića, kaže da od trenutka kada putem fajla upute podnesak za privremeno puštanje na slobodu, sud taj podnesak dostavlja tužiocu, a on ima rok od deset dana da odgovori na ovaj predlog.

– Nakon toga sud donosi odluku po našem predlogu – pojasnio je Stojanović.

Da bi u tome i uspeli, Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije morale su da garantuju da će obezbjeđivati Mladića na svojoj teritoriji, da će general biti pod strogom kontrolom nadležnih službi i da će na kraju biti vraćen u pritvor. Srbija je tu garanciju juče dala, dok je Srpska to uradila još sredinom novembra.

– Daje se garancija Vlade Republike Srpske za privremeni boravak generala Ratka Mladića na teritoriji Republike Srpske – navedeno je iz Vlade Republike Srpske.

Prvobitna namera bila je da general Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra kako bi prisustvovao obeležavanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali zbog kratkih rokova sve je prolongirano. I porodica i prijatelji nadaju se da će generalov zahtev biti odobren.

Sin generala Darko Mladić kaže da se porodica nada, "imajući u vidu to da su za slične i drugi optuženi bili puštani, da će ista pravila važiti i za generala Mladića".

– Mi smatramo, da je to jedan gest koji mu pripada – naglasio je on.

Porodica i pravni tim očekuju da general Mladić u žalbenom postupku dobije fer suđenje. Posebno, nakon odluke "ad hoc" veća o konačnom sastavu Žalbenog veća i odbacivanja žalbe Tužilaštva na odluku o izuzeću trojice sudija zbog pristrasnosti.

– Tužilaštvo više nema pravnih sredstava i pravnih mogućnosti da anulira odluku sudije Antoanetija. Mi sada imamo konačno formirano Veće i želimo da verujemo da će to proteći u fer i poštenom postupku pred drugostepenim sudom – kaže Stojanović.

Sudski proces pred Haškim tribunalom, u kojem je general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, obeležile su brojne nepravilnosti. Ispostavilo se da je Tužilaštvo određenu dokumentaciju krilo od odbrane, iako pravila nalažu da sve moraju dostaviti optuženom i njegovim advokatima, što su za određena dokumenta učinili tek na kraju procesa. Sada odbrana analizira te papire, tvrdeći da su pronašli nove dokaze koje će iskoristiti u žalbenoj fazi i predočiti sudu sve propuste koji su u prvostepenom postupku učinjeni na štetu generala Mladića.

Izvor:Kurir
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter