Izvor:
15.09.2016 u 18:35
0

TELEMASTER DONOSI DODATNE DETALJE: Da li će nam zaista uzimati 13 evra na EU granici?


Državljani zemalja koje nisu u sastavu Evropske unije od novembra bi mogli da za ulazak u zemlje članice Šengen zone plaćaju najmanje 13 evra po osobi. Ovakva praksa odavno se primenjuje u Americi, a sada bi, na inicijativu Francuske i Nemačke, mogla da zaživi i u Evropi. Evropska komisija opravdava mehanizam obaveznog registrovanja namerom da ojača bezbednost, dok analitičari ocenjuju da je glavni cilj finansijski aspekt.

Uvođenje budućeg evropskog mehanizma za registrovanje stranih posetilaca (ETIAS), doneo bi zemljama Evropske unije između 500 miliona i dve milijarde evra prihoda godišnje.

Američki sistem ESTA trenutno putnika košta 14 dolara, a ukupno je doneo pozamašne svote, od 178 miliona dolara 2013. do 193 miliona 2015. godine. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud je priznala da će Britanci možda prvi put morati da plaćaju vize kako bi posetili EU, preneo je Bi-Bi-Si.

Evropska komisija razmatra dozvole za putovanja u okviru bezviznog režima. To bi bilo iznenađenje i to nepoželjno, ali ne treba odbaciti tu mogućnost”, izjavila je Amber Rad, britanska ministarka unutrašnjih poslova

Evropski budžet je, naime, u opadanju, kako pokazuje revizija koja se odnosi na period 2014-2020, i sredstva nedostaju dok potrebe rastu, pa bi 500 miliona evra koliko bi ETIAS mogao da donese Uniji do 2020. bila dobrodošla suma.

Evropa je prva turistička destinacija u svetu, sa 609 miliona turista koliko ih je zabeleženo 2015. od ukupno 1,2 milijarde na svetskom nivou, prema podacima Svetske turističke organizacije.

Ambasador Nemačke u Srbiji naglasio je da je šengenski prostor za Nemačku veoma važan.

“Nemačka se u EU intenzivno zalaže za jačanje spoljnih granica, kao i za jačanje i reformu Dablinskog sistema. “, rekao je Ditman.

Postoje nagoveštaji da bi cena ulaska u zemlje Evropske unije mogla biti veća od 13 evra. Prema procenama Evropske komisije na osnovu sedmodnevnih testova na granicama EU, zemlje članice Šengen zone primile su 2014. godine 30 miliona ljudi iz zona kojima nisu potrebne vize, a taj broj bi trebalo da poraste na 39 miliona 2020. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter