NEBOJŠA ČOVIĆ: Postojanje oružanih snaga Kosova je protivustavno i nemoguće bez pristanka manjinskih zajednica!

 

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da zadatak KFORA nije da štiti ustavni poredak tzv. republike Kosovo, već da garantuje bezbednost na prostoru pokrajine.

- KFOR uzima previše nadležnosti sebi, izašao je odavno iz svog mandata. Njegov mandat nije da štiti ustavni poredak nekave države kao što je samoproglaseno Kosovo i Metohija već da garantuje bezbednost na prostoru pokrajine -  rekao je Nebojša Čović. 

On je ukazao i da se ovde radi o velikoj destabilizaciji Evrope od strane Britanije i SAD.

Prema njegovim rečima, po svemu sudeći Kosovo će formirati oružane snage.

On je rekao da Priština koristi formulaciju "transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova" da bi se zamaskiralo kršenje njihovog ustava jer i po tom dokumentu, ali i po svim drugim važećim dokumentima poput Rezolucije 1244 i Ahtisarijevog plana - postojanje oružanih snaga Kosova je protivustavno i nemoguće bez pristanka manjinskih zajednica. 

Čović je istakao da, suštinski to znači formiranje vojske.

Na pitanje kako bi Srbija trebalo da reaguje, Čović je odgovorio: "Naša strana već odavno trebalo je da pocne da proučava preduzimanje novih mera - izlazak Srpske liste iz vlade Kosova i Metohije, jer to je onda evidentan pad Haradinajeve vlade. Nisam siguran da Albanci u ovakvim političkim odnosima kada im za vratom stoji Specijalni sud mogu da naprave neku manjinsku vladu".

Srbija mora da, kako je rekao Čović, ostane hladne glave.

O tome kako bi mogla i da li bi mogla da reaguje i Vojska Srbije, Čović ističe da Vojska Srbije ima potencijal da deluje, da on to ne bi želeo, ali da sve ima svoju meru. 

- Kfor u svom potencijalu dole nije problem, ali šire gledano jeste - ukazao je Čović.

On je rekao i da sve to stvara velike tenzije, ali da ne veruje da Srbi imaju razlog da se plaše. 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost