Izvor:
05.05.2016 u 01:39
0

NA POTEZU EVROPSKA KOMISIJA: Ministarka Joksimović o HRVATSKOJ BLOKADI

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras, povodom nove hrvatske blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima sa EU, da je Srbija ispunila dogovorene kriterijume i da je sada na potezu Evropska komisija.

Vrtimo se u krug. Srbija se ponašala i ponaša se i dalje konstruktivno. Kao što sam i ranije rekla, stvar je dogovora i nalaženja rešenja između država članica i Evropske komisije – rekla je Joksimović Tanjugu.

Ministarka je naglasila da je Srbija ispunila ono što su bili ranije dogovoreni kriterijumi za otvaranje poglavlja.

Sada je Evropske komisija na potezu – zaključila je Joksimović.

Predsedavjuća EU Holandija pokušala je danas, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Kako saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu, holandsko predsedavanje Savetom EU stavilo je ovu temu na dnevni red današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica EU (Coreper), iako je iz ranijih kontakata sa Zagrebom bilo jasno da je hrvatski stav po pitanju otvaranja poglavlja 23 sa Srbijom ostao nepromenjen.

I ovoga puta 27 zemalja članica podržalo je predlog o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Hrvatski ambasador u EU je ponovio rezerve zbog kojih Hrvatska nije u mogućnosti da da svoje "zeleno svetlo", čime bi se obezbedio neophodan konsenzus za novi korak Srbije u pregovorima o članstvu sa EU.

Sastanak stalnih predstavnika zemalja članica bio je zatvoren za javnost, a diplomatski izvori iz Saveta EU navode da Hrvatska i dalje insistira na ukidanju zakona o regionalnoj nadležnosti Srbije u procesuiranju ratnih zločina, kao i na garancijama za zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u srpskom parlamentu.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter