TANASKOVIĆ: Ukoliko bi Kosovo postalo članica Uneska,Priština bi zloupotrebila članstvo da 'objasni' svetu da kulturni spomenici nisu samo na Kosovu u teritorijalnom smislu!

Bivši ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković smatra da Priština želi da postane članica Uneska pre svega iz političkih razloga da bi afirmisala takozvanu državnost na međunarodnom planu.

- Naravno, kada bi se dokopali mesta u ovoj specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje nauku i kulturnu, oni bi je dosledno koristili kao poligon za političke provokacije zaodenute u maskiranu uniformu obrazovne, naučne i kulturne problematike - upozorio je Tanasković.

Govoreći o načinu na koji su četiri hrama SPC zavedena u Uneskovim spisima, Tanasković objašnjava da se naša četiri kulturna dobra (manastir Visoki Dečani, crkva Uspenja Presvete Bogoridice u Gračanici, crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i Pećka patrijaršija), u dokumentima Uneska ne vode ni kao vizantijsko ni kao srpsko pravoslavno nasleđe, već kao "Srednjevekovni spomenici na Kosovu (Srbija)".

- Naravno, ukoliko bi 'Kosovo' postalo članica Uneska, sigurno je da bi Priština činila sve što je u njenoj moći da to članstvo zloupotrebi i 'objasni' svetu da ovi kulturni i duhovni spomenici nisu samo na Kosovu u teritorijalnom smislu, kako stoji u relevantnim dokumentima Uneska, već da je to spomeničko nasleđe 'Kosova' kao države i integralni deo nekakvog kosovskog kulturnog identiteta - rekao je Tanasković.

Na pitanje kakva je mogućnost da ovi spomenici eventualno postanu deo nekakve "kosovsko-albanske" baštine, Tanasković kaže da ukoliko bi "Kosovo" postalo članica Uneska, formalno bi se naši srednjevekovni spomenici na KiM teritorijalno vodili pod državnim zaglavljem "Kosovo".

 

Izvor:Kurir
Foto:Arhiva
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:05  Čađava mehana
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00 U provod sa Parovima
21:00  Čađava mehana
23:00  Novajlije izbacivanje