Izvor:
19.12.2018 u 15:20
0

KFOR ostaje na KiM, Stoltenberg u telefonskom razgovoru poručio Haradinaju: Preispitaćemo nivo angažovanja KBS!

NATO će nastaviti sa misijom Kfora da obezbedi bezbedno okruženje na Kosovu – saopšteno je iz NATO.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da će taj vojni savez nastviti sa misijom Kfora na Kosovu i najavio da će, kako se KBS budu razvijale, Severnoatlantska alijansa razmotriti svoj nivo angažovanja sa KBS u narednoj godini.

Stoltenberg je to rekao premijeru privremenih pristinskih institucija, Ramušu Haradinaju u telefonskom razgvoru.

– Generalni sekretar je u razgovoru sa Haradinajem najavio da će, u skladu sa razvojem KBS, Severnoatlantski savez razmotriti nivo angažovanja NATO sa KBS naredne godine. NATO će nastaviti sa misijom Kfora da obezbedi bezbedno okruženje na Kosovu. Kfor posluje pod mandatom UN-a i neće biti pod uticajem zakona o transformaciji KBS – saopštio je NATO.

Prema saopštenju NATO, Stoltenberg je rekao da je sa Haradinaju preneo da je "Severnoatlantski savez imao početnu raspravu o nedavno usvojenim zakonima o tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS)."

Stoltenberg je rekao i da će nastaviti svoj angažman sa svim relevantnim akterima o regionalnoj stabilnosti.

Neposredno uoči glasanja u parlamentu o transformaciji KBS, Stoltenberg je takođe razgovarao telefonom sa Haradinajem i preneo mu da je odluka o transformaciji KBS u suprotnosti sa stavovima država članica NATO.

Premijer privremenh prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, objavio je danas na svom Fejsbuk profilu da je posle razgovora sa Stoltenbergom zadovoljan posvećenošću Severoatlantske alijanse da podrži celovito Kosovo.

Haradinaj je napisao da je Stoltenberga obavestio o usvajanju zakona o Ministarstvu odbrane, vojnom mandatu KBS i službi u KBS.

Obavestio ga je, kaže, i o konkretnim akcijama Vlade tzv. Kosova u uspostavljanju Međuministarskog komiteta za evroatlantske integracije i članstvo Kosova u NATO.

Dodao je i da je upoznao Stoltenberga sa transparentnim procesom transformacije KBS, izrazivši, kako je rekao, svoju viziju vlade u produbljivanju partnerstva sa NATO i Kforom, proširenjem programa i spremnošću KBS da dobrinese regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter