Izvor:
17.09.2016 u 19:47
0

AMERIČKI EKSPERTI O STRATEŠKOM PUTU SRBIJE I PITANJU KOSOVA: Evo u čemu se slažu, a u čemu dijametralno razlikuju!

Američki politički ekspert Danijel Server izjavio je da su "EU države priznale Kosovo i neće dozvoliti Srbiji da postane članica bez rešavanja tog pitanja", a njegov kolega Vilijam Engdal smatra da budućnost Srbije i nije u Evropskoj uniji, već u trgovinskim sporazumima sa Rusijom, Kinom, Nemačkom, Engleskom….

– Srbija mora da shvati da ni sada, niti u budućnosti, ne postoji šansa za članstvo u EU bez prihvatanja nezavisnosti i suvereniteta Kosova, koje je de fakto priznato u Briselskom sporazumu, koji su potpisali Beograd i Priština – tvrdi Server za Blic.

Bivši diplomata Stejt departmenta upućen u prilike na području bivše Jugoslavije, sada predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džon Hopkins, Server, koji u Srbiji važi za kosovskog lobistu, navodi da to nije samo pitanje za predsednike i premijere, već i za parlamente njihovih država, koji moraju da izglasaju prijem Srbije.

To svako u Beogradu zna, kaže on i dodaje da srpske vlasti greše ukoliko misle da će se proces učlanjenja u EU završiti bolje po Srbiju od scenarija koji on prognozira.

– Na kraju procesa Beograd će biti pod ogromnim pritiskom da otkloni sve prepreke za učlanjenje, uključujući i priznanje Kosova – ocenio je Server.

On je rekao da "mnoge evropske zemlje hoće dobar odnos s Rusijom".

– I Vašington to želi. Postalo je jako teško sedeti na dve stolice samo zbog toga što je Rusija obnovila agresivnu politiku, naročito u svom regionu. Ponašanje Moskve u Ukrajini je neprihvatljivo i izazvalo je snažnu ali ujedno mirnu reakciju NATO-a. Taj potez Rusije doprineo je tome da se neke države iz straha približe Alijansi, što je potpuno suprotno od onoga što Putin želi – kaže Server.

Engdal, međutim, ukazuje da su Zapadne zemlje u bankrotu, a tu misli, kaže, i na SAD i na EU.

On kaže da "Srbija ima dugu i ponosnu istoriju" i da ne treba ni da ide u Brisel kao "prosjak, da moli za nešto".

– Vaša budućnost je u dobrim trgovinskim sporazumima: da li sa Rusijom, Kinom, Nemačkom, Engleskom…to nije bitno – kaže on.

Engdal za "Blic" dodaje da će EU očekivati od Srbije da prekine sve veze sa Rusijom.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter