Izvor:
18.09.2016 u 18:55
0

DAČIĆ NA SAMITU NESVRSTANIH: Danas važne bilateralne posete, sastao se sa predsednikom…

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u Venecueli gde učestvuje na na 17. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, imao je danas niz bilateralnih sastanaka i razgovora sa šefovima delegacija.

Sa predsednikom Bolivije Evom Moralesom, Dačić je razgovarao o vitalnom pitanju od nacionalnog interesa za Republiku Srbiju – poštovanju principa međunarodnog prava, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije zahvalio je predsedniku na principijelnom stavu Bolivije po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, ali i izrazio voljju Republike Srbije za produbljivanjem bilateralnih odnosa sa Bolivijom.

Predsednik Bolivije istakao je da Srbija uživa veliko poštovanje i popularnost u Boliviji, a da je i sam vatreni navijač našeg proslavljenog tenisera Novaka Ðokovića.

Na sastanku sa predsednikom Vlade Antigue i Barbude Gastonom Braunom obostrano je istaknuto da je bilateralna saradnja dve zemlje nedovoljno razvijena, a ovom su prilikom utvrđene oblasti saradnje od zajedničkog interesa.

Dačić je razgovarao je i ministrom spoljnih poslova Egipta Samehom Šukrijem o daljem produbljivanju bilateralne saradnje na svim poljima kao i unapređivanju saradnje na ekonomskom i multilateralnom planu.

Razgovarano je i o aktivnostima Egipta u Savetu bezbednosti gde je nestalni član, a Dačić je ovom prilikom uputio svom kolegi poziv da poseti Srbiju, što je prihvatio i dodao da očekuje da će vrlo uskoro posetiti Beograd.

Na sastanku sa ministarkom inostranih poslova Južnoafričke Republike Maite Nkoana Mašabane, obostrano je izražena spremnost za daljim poboljšanjem bilateralne saradnje kao i istaknuta činjenica da bi naši ekonomski odnosi trebalo da prate već veoma dobre veze između naših država.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji na međunarodnom polju kao i o politici Južnoafričke Republike u Pokretu nesvrstanih zemalja, a Dačić je svojoj koleginici uputio poziv da poseti Beograd.

Dačić se sastao i sa ministrom inostranih poslova Eritreje Osman Saleh Mohamedom i tom prilikom dva ministra su zaključila da postoji veliki potencijal i prostor za dalji razvoj bilateralnih odnosa.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena važnosti principa poštovanja međunarodnog prava, suverenosti država kao i principu teritorijalnog integriteta.

Obostrano je istaknuta želja za saradnjom naše dve zemlje i na multilateralnom planu, navedeno je u saopštenju.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter