Izvor:
14.01.2019 u 13:38
0

DAČIĆ O PRIORITETIMA: Prvi na listi u ovoj godini – Kosovo i EU!

Ministar spoljnh poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da su dva najvažnija prioriteta Srbije u 2019. očuvanje interesa na Kosovu i pristupanje Evropskoj uniji.

– Nećemo odustati od naše posvećenosti dijalogu i opredeljenosti za kompromis kako bismo pronašli sveobuhvatno, dugotrajno i stabilno rešenje. Srbija ostaje privržena načelima međunarodnog prava – rekao je Dačić na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je zahvalio državama koje su povukle priznanje Kosova i onima koje nisu glasale za prijem Kosova u Interpol, i naveo da diplomatska aktivnost Srbije na tom polju ne ugrožava dijalog.

– Mi jesmo za dogovor s Prištinom, ali na svaki njihov jednostrani akt koji nije dogovoren, reagovaćemo snažno na zaštiti naših interesa. Kao što biste i vi to radili – rekao je šef srpske diplomatije pred okupljenim predstavnicima diplomatskog kora.

Dačić je naveo da će Srbija nastaviti s reformama na evropskom putu uprkos negativnim trendovima u samoj EU.

Ministar je naveo da Srbija ostaje pri politici vojne neutralnosti uz davanje doprinosa u suočavanju s bezbednosnim izazovima, učešćem u misijama i operacijama EU i UN, kao i kroz program Partnerstvo za mir.

– NATO misija Kfor ima poseban značaj za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Nažalost, bezbednosna situacija u pokrajini zahteva nesmanjeno prisustvo Kfora i drago nam je što i brojne članice NATO prepoznaju ovaj problem – rekao je Dačić.

Srpski ministar je izneo pozitivnu ocenu o ukupnoj diplomatskoj aktivnosti prošle godine, s velikim brojem poseta na visokom nivou i bilateralnih sastanaka, od kojih je izdvojio posete predsednika Aleksandra Vučića Pekingu i Zagrebu, kao i svoje sastanke s najvišim američkim zvaničnicima i drugo.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter