Izvor:
21.01.2019 u 11:47
0

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Holandija je najveći investitor u srpsku privredu!

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa generalnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Holandije Johanom Brant. Razgovarale su o aktivnostima Srbije u procesu pristupanja, reformama, bilateralnim odnosima, stanju u regionu i EU i drugim značajnim pitanjima.

Jadranka Joksimović potvrdila je da je članstvo u EU naš strateški spoljno-politički interes i da je Srbija – uz sve izazove sa kojima se suočavaju i EU i region ZB, posvećena procesu pristupanja.

Joksimović naglašava da je za Srbiju jasan i prihvatljiv stav Holandije o proširenju – "strogo, ali pošteno", u kome se, uz jasna očekivanja na reformskom putu, potvrđuje napredak države kandidata u pristupnom procesu.

Ministar je rekla da reforme koje se sprovode imaju veliki značaj – kako za nastavak procesa pristupanja, tako i za razvoj i sveukupno jačanje države.

Posebno je akcentovala reforme u poglavljima 23 i 24 – tiču se vladavine prava i da su reforme u tim oblastima najzahtevnije.

Vlada je, ukazuje Joksimovićeva, usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj priremi Zakon o sprečavanju korupcije, a intenzivno se radi na izradi medijske strategije.

Podsetila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije, koja se pozivino odredila prema aktivnostima Srbije, oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Ona očekuje da se tokom godine u Parlamentu finalizuju navedene aktivnosti.

Johana Brant istakla je da Holandija zastupa stav koji podrazumeva da otvaranje poglavlja zavisi od ispunjenosti kriterijuma.

Ukazala je da značaj intenzivnih reformi u oblasti vladavine prava i stvaranje snažnih i nezavisnih institucija i ocenila da su primećeni i rezultati reformi koje su posebno važne za građane i razvoj društva.

Holandija očekuje da Srbija nastavi intenzivne aktivnosti u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava.

Brantova je istakla važnost napora koje Srbija ulaže radi stabilnosti regiona, koja je izuzetno važna i za EU i države članice.

Sagovornice su se složile da je Srbija, svojim reformskim aktivnostima i politikom koja doprinosi regionalnoj stabilnosti, pokazala strateški partnerski odnos sa EU.

Joksimović je informisala Johanu Brant o trenutnom stanju u regionu, zastoju u dijalogu – prouzrokovan je protivpravnim i jednostranim potezima Prištine, kao i aktivnostima drugih država u regionu koje značajno ugrožavaju regionalne odnose i stabilnost.

Joksimović i Brant, posebno su podvukle činjenicu da je Holandija u poslednjem periodu zauzela prvo mesto i da je najveći investitor u srpsku privredu – od maloprodajnih lanaca, u oblasti poljporivrede i IT sektora – u kojima je zaposleno 11 hiljada građana Srbije, što jer važan pokazatelj stabilnog i povoljnog okruženja za investiranje u Srbiji, kao i napretka u vladavini prava.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter