Izvor:
24.01.2019 u 13:55
0

GLAVNA TEMA U DAVOSU – STAV ZVANIČNIKA O VENECUELI: Moskva uz Madura, Pacoli uz Guaida! (foto)

Nikolas Maduro je za Kremlj legitimni predsednik Venecuele,a pokušaje opozicije da uzurpira vlast smatramo neleganim, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara da li će Moskva pružiti političko utočište Maduru ako to zatraži, Peskov je odgovrio:

Maduro je legitimni predsednik Venecuele i zato takvo pitanje smatramo neumesnim. –

Kako je dodao, pokušaje opozicije da uzurpira vlast Moskva tretira kao kršenje međunarodnog prava.

Dodao je i da se Venecuela za sada nije obraćala Rusiji za pomoć.

Prema njegovim rečima, ne treba iznositi pretpostavke o tome kakv bi bio odgovor Moskve ako bi joj se Venecuela obratila.

Na pitanje da li je planiran telefonski razgovor Madura i ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da će mediji biti obavešteni ako bude takvih planova.

Peskov kaže da Moskva pažljivo prati razvoj situacije u Venecueli i sa zabrinutošću gleda na izjave o mogućem mešanju trećih zemalja u unutrašnja pitanja Venecuele.

Takvo mešanje za Rusiju je nedopustivo i može da izazove izuzetno negativne posledice, a poruke o nekakvoj primeni sile Rusija smatra veoma opasnim – kaže Peskov.

Dodao je i da Moskva trenutno nema nikakve kontakte sa Vašingtonom o Venecueli.

Evropska unija pozvala je danas vlasti Venecuele da poštuju građanska prava, slobodu i bezbednost predsednika Kongresa Huana Guaida, ali ga nije priznala kao privremenog predsednika.

Narod Venecuele masovno je 23. januara pozvao na demokratiju i mogućnost da slobodno odrediti svoju sudbinu. Ti glasovi ne mogu biti ignorisani, navedeno je u saopštenju evropskog bloka.

Narod Venecuele ima pravo da mirno demonstrira, da slobodno izabere svoje lidere i odredi svoju budućnost, stoji u saopštenju EU.

Opozicioni lider i predsednik parlamenta Venecuele, Huan Guaido, proglasio je u sredu sebe privremenim predsednikom.

Vojska Venecuele odbila je da prizna Guaida za privremenog predsednika.

Guaida su kao privremenog predsednika priznale SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika i Albanija.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli objavio je danas na svom tviteru da "Kosovo zvanično priznaje Huana Guaida kao privremenog predsednika Venecuele".

Želimo Vam sve najbolje na putu vraćanja demokratije i stojimo uz Vas do povratka slobode – naveo je Pacoli na Tviteru.

On kaže da se "Kosovo raduje uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Venecuelom" i da će "podeliti naše iskustvo u izgradnji države".

Albanija priznaje Huan Guaida za privremenog predsednika Venecuele, poručio je premijer Edi Rama.

On je to napisao u poruci na Tviteru.

U ime naroda Albanije, želim da Guaida i hrabri narod Venecuele uspeju da eliminišu nelegalne sile koje su uništile tu zemlju – napisao je Rama.

Venecijanski lider Nikolas Maduro prekinuo je odnose sa SAD, nakon što je Vašington podržao lidera opozicije Huan Guaida za privremenog predsednika.

Guaido se u sredu proglasio predsednikom Venecuele tokom masovnih antivladinih protesta.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je danas "hrabrost stotina hiljada Venecuelanaca koji marširaju za svoju slobodu".

Posle nelegitimnog izbora Nikolasa Madura u maju 2018, Evropa podržava obnovu demokratije – poručio je Makron na Tviteru.

Kineske vlasti saopštile su danas da se protive spoljnom mešanju u Venecueli i da podržavaju napore te zemlje da zaštiti svoju nezavisnost i stabilnost.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čunjing, pozvala je sve strane na smirenost i razumno pronalaženje mirnog rešenja.

Kina podržava napore venecuelanske vlade da zaštiti suverenitet, nezavisnost i stabilnost zemlje – rekla je Hua na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Ona je naglasila da "spoljne sankcije ili mešanje obično situaciju dodatno iskomplikuju i nisu od pomoći u rešavanju istinskih problema".

Kina je Venecueli tokom protekle decenije pozajmila više od 50 milijardi dolara kroz sporazume o razmeni nafte za kredite, obezbeđujući energetsko snabdevanje za ovu najbrže rastuću ekonomiju.

Međutim, finansiranje je posustalo kada je ekonomija te južnoameričke zemlje počela da naglo slabi 2015, pod pritiskom vrtgolavni rastućih cena nafte.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i ponudio mu podršku nakon što je opozicioni lider i predsednik parlamenta Huan Guaido proglasio sebe privremenim predsednikom, saopštio je danas portparol turskog predsednika.

Naš predsednik pozvao je i ponudio tursku podršku venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru, rekavši mu ''Moj brate Maduro! Ostani uzdignute glave, uz tebe smo!'' – naveo je portparol I-Ibrahim Kalin.

Američki potpredsednik Majk Pens objavio je videoporuku podrške stanovnicima Venecuele, u kojoj ohrabruje proteste predsednika Nikolasa Madura i u kojoj ga naziva "diktatorom bez legitimnog prava na vlast".

Nikolas Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast. On nikada nije pobedio na slobodnim i poštenim izborima, a vlast je zadržao smeštajuci u zatvor svakog ko se usudio da mu se suprotstavi. –

Istovremeno on je pružio podršku lideru opozicije Huanu Gvaidou.

Britanija podržava opozicionog lidera Venecuele Huana Guaida kao predsednika demokratski izabrane Nacionalne skupštine, saopštio je danas portparol britanske premijerke Tereze Mej, istakavši da predsednički izbori održani u Venecueli 2018. nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Zato je osnova režima za vlast veoma manjkava. U potpunosti podržavamo demokratski izabranu Nacionalnu skupštinu sa Huanom Guaidom kao predsednikom – rekao je portparol Tereze Mej.

Prema njegovim rečima, Britanija smatra potpuno neprihvatljivom odluku Venecuele o raskidu diplomatskih odnosa sa SAD.

Rešenje za ovu krizu je u radu na pronalaženju mirnog i diplomatskog rešenja, a ne u proterivanju – zaključio je portparol britanske premijerke.

Nemačka vlada podržava Nacionalnu skupštinu Venecuele, koja je pod kontrolom opozicije, i poziva na "slobodne i kredibilne izbore", izjavio je danas portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert.

Zajbert je na Tviteru objavio da "narod Venecuele hrabro radi za slobodnu budućnost svoje zemlje".

Sada je za to potreban politički proces koji će rezultirati slobodnim i kredibilnim izborima – dodao je Zajbert.

Prema njegovim rečima, "demokratski izabrana Nacionalna skupština trebalo bi u tome da ima posebnu ulogu".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter