Izvor:
24.01.2019 u 12:15
0

DARKO TANASKOVIĆ: Izgledi Prištine u ovom trenutku bi bili manji nego 2017. godine za prijem u Unesko!

Izgledi takozvane države Kosovo za prijem u Unesko u ovom trenutku bili bi manji nego 2017. godine kada su u poslednji čas povukli svoj zahtev, smatra bivši ambasador Srbije pri ovoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu Darko Tanasković.

Samoproglašena država Kosovo nije 2015. godine prošla na Generalnoj skupštini Uneska, 2017. nije ponovila kandidaturu i ove godine ponovo ima mogućnost sa se kandiduje za članstvo u Unesko.

Tanasković primećuje da je neizvesno da li će najavljene kandidature biti ove godine i da sve zavisi "od procene Prištine i njenih pokrovitelja u međunarodnoj zajednici, pri čemu uloga Austrije i Albanije svakako nije presudna, da li su šanse da se ostvari članstvo realne".

Nezahvalno je prognozirati, ali mislim da se na osnovu više pokazatelja, može oceniti da bi izgledi Prištine u ovom trenutku bili manji nego 2017. godine – rekao je Tanasković.

Vodeći srpski orjentalista kaže da se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija poštuje u Unesku i dokumentima te organizacije, ali je sasvim nešto drugo "politički motivisano cinično slepilo pojedinih država članica"

Iako su izglasale stavljanje naših svetinja na Listu kulturnog nasleđa u opasnosti, znajući veoma dobro od koga im opasnost preti, mnoge od njih se, ipak, zalažu za prijem Kosova u Unesko – konstatovao je Tanasković.

Kada krajem prošle godine Kosovo nije primljeno u Interpol, iz Prištine su se čule brojni komentari da će izostati njihova ovogodišnja kandidatura za prijem u UNESKO.

Tako je poslanik kosovske skupštine Iljir Deda izjavio da je bolje povući se iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške.

Neuspeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, posle debakla oko članstva u Unesko. Bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da imamo takav poraz – rekao je tada Deda.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter