Izvor:
05.02.2019 u 15:06
0

Odalović: Prete oni koji se plaše da će biti promenjeni!

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je danas da sve provokacije iz Prištine, uključujući i pretnju ratom, koju je izrekao gradonačelnik Južne Mitrovice, pokazuje nespremnost druge strane na dijalog, ali i strah pojedinaca da za njih neće biti mesta ako se dođe do održivog rešenja.

Mitrovica je podeljena ne zato što su Srbi tako hteli, već zato što su Albanci proterali Srbe koji su živeli južno od Ibra. Danas tamo živi samo jedan sveštenik sa porodicom, koga čuva policija, i to je ta Mitrovica o kojoj priča (gradonačelnik Agim) Bahtiri – rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, Bahtirijeva provokacija je neozbiljna i neostvariva, ali na žalost ne i poslednja koja ima za cilj da uznemiri srpsko stanovništvo.

Tih provokacija će biti sve dok se politička scena u Prištini ne uredi – rekao je Odalović novinarima, posle promocije knjige "Ratni zlocini nad Srbima u Hrvatskoj 1991 – 1995. i Ratni zločini nad Srbima na Kosovu i Metohiji 1998-2004".

Kako je ocenio, u poslednje vreme su se mogle čuti i provokacije iz parlamenta o Trepči koja nikome nije trebalo da smeta, jer sama obezbeđuje prihod i zaradu za zaposlene.

Odalović je rekao da je Srbija spremna i otvorena za dijalog, ali neće tolerisati ucene i provokacija te vrste.

Spremni smo da se vratimo na stanje koje je bilo kada je dijalog prekinut, kada je napravljen kvalitetan program i napravljena platforma da se neka pitajna razreše – rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, tada je bio postignut, uslovno rečeno, dosta načelan međunarodni dogovor da se intezivira dijalog i nađu rešenja koja bi mogla da budu održiva rešenja budućnosti.

On je ocenio da su se tog trenutka pojavili krugovi koji su videli da za njih nema mesta ako se dogovor nađe.

Izvesno je da bi to bile značajne promene, a njima se suprotstavljaju oni koji treba da budu promenjeni, zato se Bahitri i razni drugi utrkuju u provokacijama – kazao je Odalović.

Prema njegovim rečima, važno je da se prištinska scena usaglasi, jer je nemoguće imati toliko dijametralno suprotne stavove.

On je pozvao Prištinu da sedne i dogovori se o platformi za razgovore sa Beogradom sa svojim mentorima – SAD, Velikom Brinatijom i nekim zemljama koje sprečavaju da se o Kosovu govori u Savetu Bezbednosti UN.

Neka to što dogovore sa njima predstave kao svoju platformu da i mi znamo kako da se mi odnosimo, i kako da se prema istim temama odnose oni sa kojima mi razgovaramo, jer i mi smo dobili podršku da idemo ka održivim rešenjima – rekao je Odalović.

Izvor: Tajnjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter