Izvor:
06.02.2019 u 14:58
0

MINISTARSTVO PRAVDE ĆE DO KRAJA FEBRUARA PREDLOŽITI TEMELJNE IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA!

Ministarstvo pravde će do kraja februara predložiti temeljne izmene Krivičnog zakonika, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović i potvrdila da radna grupa razmatra i predlog o "pripremanju ubistva".

Pripremanje krivičnog dela je i sada za određena krivična dela – krivično delo, ali praksa je pokazala da kod pripremanja ubistva postoje određeni nedostaci, kada je u pitanju procesuiranje. To će biti redefinisano i radna grupa će taj predlog razmotriti – rekla je Kuburović.

Ona je navela da je to potrebno jer se dešava da "saznanja do kojih se dođe operatnivim putem ne mogu biti podvedena kao dokazna sredstva i ne mogu da se koriste pred sudovima".

Ministarka je navela i da se radi na pooštravanju kaznene politike, uvođenju doživotnog zatvora, koji zahteva izmene i Krivičnog zakonika i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija kao i Zakonika o krivičnom postupku.

Radna grupa na čelu sa profesorom Zoranom Stojanovićem radi i do kraja meseca ćemo izaći sa predlogom teksta – naglasila je Kuburović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je jedna od predloženih mera u izmeni krivičnog zakonodatstva da se MUP-u omogući da mnogo efikasnije procesuira pripremu izvršenja teškog krivicnog dela, poput ubistva.

Do sada smo imali slučaj da, ukoliko se neko uhvati u pripremnim fazama izvršena krivičnog dela ubistvo, nije mogao da bude procesuiran za to delo, već da bude procesuiran za krivično delo nelegalno posedovanje oružja ili neko drugo delo – naveo je Stefanović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter