Izvor:
07.02.2019 u 07:09
0

DAČIĆ: Kosovo i Metohija posebno rizično područje za regrutovanje terorista!

Srbija pruža punu podršku borbi protiv terorizma i spremna je da pruži aktivan doprinos toj borbi, poručio je u sredu u Vašingtonu potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je upozorio da kao posebno rizično područje za regrutovanje pripadnika DAEŠ-a, vidi Kosovo i Metohiju.

Učestvujući na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a, na kojoj se visokim svetskim zvaničnicima obrtio i predsednik SAD Donald Tramp, Dačić je podsetio da se Srbija toj koaliciji priključila krajem 2014. i time, kako je rekao, potvrdila svoje opredeljenje da doprinese globalnim naporima u suočavanju sa bezbednosnim izazovima.

Istakavši da mu je čast što učestvuje na ovom skupu i uz zahvalnost svima na doprinosu zajedničkoj borbi i vojnoj pobedi nad DAES S-om, Dačić je kazao da smo u godinama i decenijama za nama svedoci postepene transformacije terorizma u globalni fenomen.

Pojavom DAES S-a i njegovih filijala terorizam je dobio na novoj formi organizacije, ali i okrutnosti. Srbija je na vreme prepoznala ovu pretnju i među prvima se priključila Globalnoj koaliciji za borbu protiv DAES S-a. Kao članica Koalicije, Srbija je kroz različite vidove pomogla iračku vladu i spremna je da u skladu sa svojim kapacitetima i ubuduće pruža podršku Koaliciji – naveo je ministar Dačić.

Smatra da ne greše oni koji kažu da je 21. vek otpočeo napadom na Kule bliznakinje u Njujorku – od tog događaja do danas terorizam predstavlja glavnu preokupaciju svetske javnosti.

Dolazim iz zemlje koja se još početkom devedesetih godina suočila sa zlom međunarodnog terorizma kada se u građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije uključilo preko sedam hiljada stranih boraca koji su došli iz raznih delova sveta, uglavnom avganistanskih veterana – naveo je Dačić.

To zlo tada, istakao je, nije bilo na adekvatan način prepoznato od međunarodne zajednice.

Mnogi od terorista koji su učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije kasnije su učestvovali u napadima na Njujork, Madrid i druga mesta. Mnogi od njih bili su uzor i učitelji teroristima koji su kasnije sejali smrt širom sveta – istakao je Dačić.

Ukazao je da je rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je poligon za vojnu obuku terorista, a što je još opasnije, istakao je, učionica radikalizma i ekstremizma.

Seme ekstremizma i radikalizma koje je tu posejano daje svoje gorke plodove u Iraku i Siriji u koju je sa prostora bivše Jugoslavije otišlo više stotina terorista da se bore u redovima DAES S-a, odlaze čitave porodice i to je zastrašujuća istina sa kojim se moramo suočiti – naveo je.

Istakao je i da je preko 20.000 stranih boraca stiglo iz čitavog sveta, uglavnom iz evropskih država.

Većina tih ljudi se, kazao je, vratila, ili će se vratiti sa borbenim iskustvom i dodatno zatrovana ekstremizmom.

Veoma mali broj njih se vratio razočaran, naveo je Dačić.

Smatramo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku za potpuno slamanje ekstremističkih pokreta, pre svega DAES S-a, i da je u ovom momentu od izuzetne važnosti sprečiti njegovo reaktiviranje i vraćanje u život. Srbija može i želi da u tome doprinese, i da ovom globalnom naporu pruži puni doprinos – rekao je.

Podsetio je da je Srbija još pre pet godina uvela u svoje zakonodavstvo, kao teško krivično delo, učešće u ratovima u inostranstvu, vrbovanje, finansiranje i obučavanje ekstremista.

Pred našim sudovima već je izrečeno više presuda ekstremistima, i to od šest do 11 godina zatvora, jer su se borili u Siriji na strani DAES S-a, prikupljali novac za tu borbu i regrutovali nove borce. Kao posebno rizičnu područje za regrutovanje pripadnika DAEŠ-a, vidimo Kosovo i Metohiju, odakle je, prema procenama, na strani DAEŠ-a ratovalo više od tri stotine ekstremista, čime se, procentualno u odnosu na broj stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u redovima DAES S-a – ukazao je ministar Dačić.

Upozorio je da je povratak bilo koga od njih u region "svojevrstan bezbednosni rizik i pretnja za naše društvo, i mi se moramo posebno oštro obračunati sa svakom njihovom eventualnom namerom da virus terorizma sa ratnog područja prenesu na Balkan".

U tom smislu, čvrsto se zalažemo za još intenzivniju saradnju službi bezbednosti, policijskih i pravosudnih organa u borbi protiv terorističkih organizacija, posebno u borbi protiv finansiranja terorizma i onih koji regrutuju i obučavaju teroriste. Od uspeha u toj saradnji direktno će zavisiti bezbednost naših građana i naših država – kazao je šef srpske diplomatije.

Srbija, poručio je, ostaje otvorena za ovakav i druge vidove partnerstva sa vama, članicama koalicije, i pružiće svoj maksimalni doprinos našoj zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter