Izvor:
07.02.2019 u 11:28
0

TAČI: „Kao što su rekli SAD, EU, NATO – suspendovati tarife!“

Priština — Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno "kreativno rešenje".

Kako je rekao, to rešenje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obe strane, kao i SAD, NATO i EU.

Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe "teritoriji Republike Kosovo", ali da se, kako je naveo, ne ugroze "kosovski državni resursi poput Gazivoda, Severne Mitrovice, Trepče ili druge imovine".

– I naravno, na kraju ne može biti priznanja između dve države bez jasnog definisanja međudržavne granice između Kosova i Srbije" – tvrdi Tači u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

On je dodao da će prištinski institucije u potpunosti poštovati svaki savet SAD.

– Međutim, treba shvatiti da se država Kosovo suočila sa agresivnim akcijama Srbije, akcijama koje škode državi Kosovo, funkcionisanju države interno i eksterno – kaže Tači.

On je ocenio da je, iz tog razloga, mera koje su preduzele prištinske institucije bila "pravi korak u pravo vreme", ali je rekao da treba razmišljati i o budućnosti, "a budućnost je poštovanje preovlađujućeg mišljenja da se ne povuku tarife, ali da se suspenduju, kao što su savetovali SAD, EU, NATO, kosovski politički spektrum, civilno društvo".

– Ja sam optimista da Kosovo neće preduzeti teret odgovornosti za blokiranje pregovaračkog procesa – rekao je Tači.

Upitan koje su crvene linije za Kosovo, on je rekao da ne može biti dijaloga "u kojem nema uverenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN".

– Bez ove dve stvari, ima smisla da nema dijaloga – rekao je Tači.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter