Izvor:
07.02.2019 u 12:35
0

ZAHARIEVA: Proces evropskih integracija Zapadnog Balkana nepovratan!

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva rekla je da je nakon bugarskog predsedavanja Evropskom unijom, proces evropskih integracija Zapadnog Balkana nepovratan, prenosi bugarska nacionalna televizija BNT.

Zapadni Balkan već učestvuje na sastancima EU na visokom nivou, u okviru radnih grupa, kao i tokom važnih debata kao što je ona o budućnosti Evrope – istakla je Zaharieva tokom sastanka sa novim generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative Robertom Antonioneom.

Ministarka Zaharieva je naglasila da se bugarska podrška ne zaustavlja u tom procesu, te da Bugarska neće štedeti svoje napore za nastavak evropske integracije regiona.

Fokus naših zajedničkih napora treba da bude na izgradnji administrativnih kapaciteta – dodala je bugarska ministarka, jer, kako ističe, samo će na taj način zemlje u regionu biti u mogućnosti optimalno da iskoriste fondove EU.

Zaharieva je naglasila važnost inicijative poput Centralnoevropske kako bi se usmerili sredstva i napore ka mladima, obrazovanju i nauci u zemljama regiona.

Neka različite regionalne inicijative rade u sinergiji kako bi se nadopunjavali – kaže Zaharieva.

Ona je istakla da se različiti forumi, kao što su Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi, Crnomorska ekonomska saradnja i drugi, međusobno nadopunjuju i mogu sarađivati za bolje rezultate u našem širem regionu.

Centralnoevropska inicijativa osnovana je 1989. godine kao najstariji regionalni forum u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Danas inicijativa pokriva 17 zemalja, uključujući određene države članice EU, zemlje Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug
Foto: Ekaterina Zakharieva/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter