Izvor:
08.02.2019 u 09:49
0

AMERIKA I RUSIJA DELE STAV: Takse se moraju ukinuti!

Na sinoćnoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, desilo se nešto što dugo nije – Amerika i Rusija konačno su imale jedinstven stav po pitanju Kosova.

Tačnije, tokom sednice na kojoj se raspravljalo o redovnom, tromesečnom izveštaju o stanju u južnoj srpskoj pokrajini bilo je, očekivano, i reči o taksama koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije i BiH.

Gotovo isti stav imale su sve članice Saveta bezbednosti UN, uključujući i SAD i Rusiju, koje su obe stale na stanovište da se takse moraju ukinuti.

SAD podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom EU i smatraju da je ostvarljivo da se postigne dogovor 2019 – rekao je američki ambasador u UN Džonatan Koen.

On, kao i mnogu američki zvaničnici do sada, pozvao je Kosovo da odmah ukine takse, i istakao da normalizacija odnosa treba da bude prioritet za obe zemlje.

Sada je vreme da se osigura stabilna budućnost za Kosovo i Srbiju i za Zapadni Balkan – istakao je on.

Sličnog stava bio je i ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja, koji je takođe govorio o taksam i potrebi za njihovim ukidanjem, uz to "potkačivši" i SAD i EU.

Kako prenose mediji, ruksi ambasador je javno upitao da li bi kosovske vođe mogle da rade to sve što rade bez podrške spolja? – Takse su i dalje na snazi, a pozivi SAD i EU o njihovom ukidanju su ignorisani – rekao je on.

Takse su, čini se, jedna od stvari koja je "pomirila" i SAD i Rusiju, ali i Kinu, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku… Sve ove zemlje su se založile za ukidanje taksi koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije.

Šta su rekli ostali

Kina je takođe istakla da poštuje suverenitet Srbije i rezoluciju 1244, Unmik i istakla da je potrebno pronaći rešenje za dijalog u okviru te rezolucije.

Predstavnik Kine je rekao da SB UN treba da nastavi rasprave o Kosovu.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs je pozdravila rad Unmika i istakla da Kosovo više nije "akutna kriza", kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

Želela bih da iskoristim ovu priliku da apelujem na lidere u Beogradu i Prištini da prepoznaju priliku koju im dijalog pruža, da prevaziđu razlike i da krenu napred zbog svog naroda i istorije, kao jednake i suverene komšije koji rade za prosperitet i demokratiju Evrope – rekla je Pirs.

Prema njenim rečima, britansko pravno tumačenje Rezolucije 1244 SBUN ne brani formiranje vojske Kosova.

Predstavnik Nemačke Kristof Hojsgen je pozvao na stratešku procenu Unmikove misije na Kosovu u skladu sa stanjem na terenu, dodajući da mnoge zadatke Unmika mogu da preuzmu druge organizacije.

On je rekao da je jedini način da Srbija uđe u EU je uspešnim dijalogom i priznanjem Kosova.

Po pitanju razmene teritorija, odnosno izmene granica, ponovio je nemačko stanovište koje se protivi toj ideji. On ističe da je razmatranje te ideje rizično i da destabilizuje region.

Zamenica ambasadora Francuske pri UN istakla je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine zavisi od dijaloga, a ujedno je i ponovila zahtev da se tarife ukinu ili makar suspenduju.

Prema njenim rečima, Francuska želi da promoviše trgovinu između dve strane i želi da vidi političku volju i kompromis i od Beograda i od Prištine.

Francuska će nastaviti da podržava poboljšanje odnosa u regionu, ističe ona, dodajući da je na liderima u Beogradu i Prišini da stvore atmosferu za konačno rešenje i da se uzdrže od dela koja će normalizaciju dovesti u pitanje.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter