Izvor:
14.02.2019 u 06:57
0

HARADINAJ: Mogerini će ostati bez dijaloga Priština-Beograd ako ga bude povezivala s taksama!

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, ponovo je rekao sinoć da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će "ostati bez dijaloga" Priština-Beograd ako ga bude povezivala s taksama.

On je odbacio mogućnost da se na sednici vlade glasa o dnevnom redu, u kojem bi postojao predlog za ukidanje taksi.

Ne treba da igram igrice, mi smo svi odrasli. Tražio sam od Veseljija, Ljimaja da me poštuju dok sam na ovom zadatku. Prihvatio sam njihovo poverenje u vođenju vlade ove zemlje, predlog nije donet nelegalno, to je bila jednoglasna odluka. Ne možete promeniti odluku vlade bez volje premijera – rekao je Haradinaj.

Dodao je da uprkos pritisku saveznika Kosova, SAD i EU, nije promenio stav o taksama, i poručio da je Kosovo spremno da razmotri njihovu suspenziju samo ako Srbija i BiH priznaju njegovu nezavisnost.

Istovremeno je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini poručio da će, ako povezuje dijalog Beograda i Prištine sa taksama, ostati bez dijaloga.

Njeni postupci naneli su štetu Kosovu, ukoliko se o teritoriji eventualno govorilo u tom dijalogu – rekao je Haradinaj, navodeći da takvi postupci "nisu prijateljski, već neprijateljski".

On je odbacio mogućnost da podnese ostavku zbog političke krize ili sve većeg pritiska međunarodne zajednice, koja poziva njegovu vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog sa Srbijom.

Ne planiram da podnesem ostavku. Znate zašto? Zato što mislim da su odluke koje sam doneo od koristi Kosovu – rekao je Haradinaj.

On je dodao da je od kopredsedavajućeg pregovaračkog tima Prištine i zamenika premijera Fatmira Ljimaja i predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija tražio razumevanje sve dok žele da on obavlja funkciju premijera.

Ako se stav o premijeru ili Vladi promeni, to je razumljivo i legitimno – rekao je Haradinaj, dodajući da oni mogu da organizuju podnošenje zahteva za glasanje o poverenju.

On tvrdi da će takse dovesti do toga da Beograd prizna Kosovo.

Niko ne zaboravlja tržište, kosovsko tržište je za Srbiju vredno, i mi zahtevamo da ono bude deo sveobuhvatnog sporazuma. Ako takse budu suspendovane, onda dajemo Srbiji vreme da odloži dijalog – rekao je Haradinaj.

Premijer privremenih prištinskih institucija istakao je da nikada nije rekao "ne" Americi, ali je poručio da pritisak ne treba da se vrši samo na jednu stranu.

Tačno je da Amerika nije srećna, ali smo mi u žurbi. Mi nismo uzrok destruktivnog ponašanja Srbije – rekao je Haradinaj, navodeći da je "dobro da pritisak bude dvosmeran".

Prema njegovim tvrdnjama, Priština je, iz poštovanja prema SAD i Evropi, ušla u "bezuslovni dijalog".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter