Izvor:
14.02.2019 u 13:48
0

STOLTENBERG: Priština bi trebala da poštuje dogovore koje smo sa njima postigli!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da će tokom proleća biti doneta odluka o daljim koracima u angažmanu Alijanse sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

Stoltemberg je poručio da su 2013. razjašnjene obaveze KBS kada je reč o severu Kosova i da NATO očekuje od Prištine poštovanje tog, ali i drugih svih dogovora.

Mi očekujemo da sa nastavi ono što je dogovoreno i razjašnjeno 2013. godine. To je samo jedan od razloga zbog koga samo uputili jasnu poruku vlastima u Prištini da bi trebalo da poštuju dogovore koje smo sa njima postigli – poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je na kraju ministarskog sastanka u Briselu naveo da se među članicama Alijanse nastavlja diskusija o nivou anganžamana sa Kosovskim bezbednosnim snagama. Stoltenberg je naglasio da je prispitivanje angažmana zasnovano prvenstveno na tranziciji KBS u vojsku Kosova, za koju NATO smatra da je došla u pogrešno vreme, ali i da uticaj ima odluka prištinskih vlasti da uvedu takse na robu iz Srbije i BiH uproks protivljenju članica Alijanse.

Diskusija je u toku i očekujemo da tokom proleća donesemo odluku o daljim koracima – izjavio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da Alijansa snažno veruje da je potrebno političko rešenje i podrška dijalogu Beograda i Prištine. On je ponovio i čvrstu posvećenost NATO održanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i najavio da misija KFOR ostaje na Kosovu u nepromenjenom madatu zasnovanom na na Rezoluciji 1244 UN SB.

Tu samo da obezbednimo sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu i to činimo – zaključio je Stoltenberg.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter