Izvor:
15.02.2019 u 11:14
0

FRANCUSKA: Makron poslao tople čestitke za Dan državnosti i potvrdio posetu Srbiji!

Predsednik Francuske Emanuel Markon čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti i potvrdio nameru da dođe u posetu Srbiji ove godine.

Potvrđujem Vam svoju nameru da dođem u posetu Srbiji čim to bude moguće ove godine, kako bih reafirmisao naše strateško partnerstvo i dao podršku ekspanziji naše bilateralne saradnje – poručio je Makron u pismu predsedniku Vučiću, uz čestitanje Dana državnosti.

Makron je u pismu istakao da je 2018. bila godina od suštinskog značaja za bilateralne odnose Srbije i Francuske, čiji kvalitet, ističe, želi da naglasi.

Ukazao je da je ta godina bila obeležena inteziviranjem političkih odnosa Srbije i Francuske – Žan-Iv le Drian je boravio u Beogradu u aprilu, dok je Makron, kako navodi, bio veoma srećan što je ugostio srpskog predsednika u Parizu 17. jula.

Ukazao je da koncesija za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" preduzeću Vansi, svedoči o snazi ekonomskih odnosa i poverenja između dve zemlje.

U pismu je povtrdio i zainteresovanost Francuske i njenih preduzeća za projekat Beogradski metro.

Makron je istakao da je jačanje bilateralnih odnosa Srbije i Francuske deo strategije njegove zemlje za zapadni Balkan, kojom je, kako kaže, želeo da Francuska iznova pokaže svoje zalaganje u ovom regionu, posebno u Srbiji.

To znači više političkih kontakata i pojačanu podršku Francuske stabilizaciji regiona, u više ključnih oblasti: ekonomskog i društvenog razvoja, odbrane, bezbednosti, vladavine prava – naveo je Makron.

U duhu navedenog, naveo je francuski predsednik, ministarka zadužena za evropske poslove te zemlje Natali Loazo, će doći u Beograd uskoro, pre njegove posete.

Poručio je da Francuska podržava evropsku perpsektivu Srbije, koja je garant stabilnosti i prosperiteta.

Ova podrška je istovremeno i politička i konkretna, preko Francuske ekspertske podrške u oblastima kao što su reforma javne uprave i ekonomskog upravljanja, ali takođe i preko projekata koje će francuska agencija za razvoj ustanoviti u skorijoj budućnosti i vašoj zemlji – naveo je Makron.

Francuski predsednik je u pismu izrazio želju da se dijalog Beograda i Prištine uskoro nastavi i dovede do sveobuhvatnog i konačnog sporazuma u normalizaciji odnosa.

Kao što znate, Francuska je spremna da podrži vaše napore – naveo je Makron.

Ukazao je da će ove godine Srbija i Francuska proslaviti 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i istakao da je to dvostruki jubilej – pre 180 godina Francuska je otvorila svoj prvi konzulat u Beogradu, a pre 140 godina u Beogradu je otvorila svoju prvu ambasadu.

Tako nam ova godina pruža novu priliku da pozdravimo istorijsko francusko-srpsko prijateljstvo, istakao je Makron.

Još jednom, upućujući svoje tople čestitke, molim vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja. Emanuel Markon – završava se pismo upućeno srpskom predsedniku.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter