Izvor:
16.02.2019 u 17:24
0

VUČIĆ: “ Ako je Tači, kako kaže, predsednik suverene zemlje, što onda pregovara s nama?“

Ako je Tači, kako kaže, predsednik suverene zemlje, što onda pregovara s nama, zapitao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na panelu u Minhenu, posvećenom kosovskom pitanju.

Tači je, naime, na panelu izjavio da je ključni nesporazum između Beograda i Prištine u tome što Vučić i dalje ne razume da je on, Tači, "predsednik suverene zemlje, koju priznaje 116 različitih zemalja".

"Ukoliko ja ne prihvatam da ste vi lider suverene države, a ne prihvatam, pre nego što postignemo jednog dana sporazum, moje pitanje je – a šta ću vam onda ja, Srbija, zašto pregovarate sa Srbijom ako je sve gotovo, završeno?", uzvratio je Vučić i konstatovao da Tači na to pitanje nema odgovor.

"Kako se to desilo da vi niste i dalje članica EU, Interpola, Uneska ako ste konsolidovana suverena država?", nastavio je Vučić dovodeći u pitanje Tačijevu tezu.

On je takođe ukazao da se Tači stalno vraća u prošlost, u vreme sukoba, pre dve decenije, jer na taj način Priština sebe svuda predstavlja kao žrtvu.

"Kad god im nešto kažete o neispunjavanju obaveza, ili nešto što ne žele da čuju, oni uvek pozivaju u sećanje prošlost… Ok, ako vam je tako lakše", rekao je Vučić.

On je, međutim, ukazao da Beograd i Priština treba da pregovaraju, jer treba da se očuva mir.

Dodao je i da Beograd, za razliku od nekih u Prištini, nema nikakve zamerke na rad Mogerini, i ukazao da je za Prištinu greška uvek na strani nekog drugog, nikad na njima – nekad je srpska, EU, Rusije…ali oni nikad nisu krivi.

Na meni i Tačiju je dakle da stvorimo dobru atmosferu za pregovore i postizanje dogovora, primetio je Vučić.

"Ako neko treba da bude okrivljen za lošu atmosferu, onda to treba da budemo ja i Tači, na nama je da stvorimo atmosferu. Mi dajemo sve od sebe da spustimo očekivanja naše javnosti, a oni čine sve da ta očekivanja javnosti prošire i to je ono što stvara lošu atmosferu za budućnost", rekao je Vučić.

On je tako odgovario na pitanje moderatora Volfganaga Išingera – ako su problemi tako teški, šta bi onda mogla da budu njegova i Tačijeva očekivanja, da li imaju različita očekivanja od EU i drugih aktera ili im je potrebno drugačije posredovanje.

Na Išingerovo pitanje šta je sa idejom razgraničenja ili razmene teritorije, predsednik Srbije je rekao:

"Zamena teritorija – mrzimo taj izraz, zato govorimo o demarkaciji. Pitam vas, prijatelju (Išinger), o kojim granicama pričamo – onim koje priznaje Nemačka ili Kina, onim koje priznaju SAD ili Rusija, Španija ili Italija…Beograd ili Brisel – to su potpuno različite granice i zato treba da pregovaramo, o svemu, o svakom pitanju, da budemo što otvoreniji i da saslušamo drugu stranu."

Vučić kaže da je lično uvek spreman za to, da nema teme koju nije saslušao kad je prištinska delegacija izlagala.

"I to tražimo i za nas, ništa više", rekao je on.

On kaže i da je dobro što se na ovom panelu razgovaralo o svim pitanjima, da se pokažu sve poteškoće.

"Bolje je da se vidi koliko je teško ili koliko može biti teško u budućnosti, umesto da se dalje igra predstava za međunarodnu javnost, sad ćemo mi dobiti Nobelovu nagradu isl. To je glupost. Ono što nama treba jeste posvećenost i naporan rad sa jedan, dva ili tri odsto šansi da se postigne kompromis. Ja mogu da garantujem sa srpske strane da ćemo dati sve od sebe ali ne garantujem da će biti uspešno", rekao je on.

Tači je prethodno rekao da veruje i nada se da će doći do postizanja sporazuma, iako će to biti skoro nemoguće, zbog jakih i dubokih neprijateljstava.

"Nemamo alternativu i želimo da postignemo sporazum sa Srbijom ove godine", rekao je Tači.

Za Tačija je, međutim, kako kaže, sporazum takav da dovede do priznanja Kosova i njegovog članstva u UN.

Dodao je da "zna da to neće biti poklon Beograda Kosovu, ali da mora da se postigne kompromis…".

On je pozvao države članice EU da budu "što jedinstvenije u podrsci tom procesu", poput SAD, koje su, kaže, jasne, što se vidi iz pisma američkog predsednika Donalda Trampa koje je uputio njemu i Vučiću.

"Nismo pričali o sporazumu u Beču, ali sada pričamo i o spremnosti da se dođe do sporazuma. Novo je i daje nadu da čak i Rusija može prihvatiti sporazm između Srbije i Kosova, što bi zbačilo globalno priznanje i zapečatilo mir na Zapadnom Balikanu", tvrdi Tači.

"Lideri iz regiona, Crna Gora, Albanija, Makedonija, svi podržavaju naše napore, ali postoje i neki koji predstavljaju ideje koje ne odražavaju realnost na Balkanu. Mi možemo da održavamo zamrznuti odnos, ali to će se odraziti na ceo Zapadni Balkan i ako ne postignimo sporazum, kao Kosovo i Srbija, biće još većeg uticaja na region iz ''nezapadnih izvora'", kaže Tači.

Naveo je da je Kosovo proevropska i proamerička država na Balkanu, ali i najizolovanija.

Tači je rekao i da je pročitao da je predsednik Vučić rekao da će na panelu snažno braniti Srbiju, ali da on ne zna šta Vučić treba da brani, i da ne može istorija da se piše ponovo.

Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter