Izvor:
21.02.2019 u 12:16
0

DAČIĆ O KOSOVSKOM PITANJU: Narod će na referendumu reći svoje!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je danas će se srpski narod izjasniti na referendumu o sporazumu sa Kosovom, ako ga bude, a kolegu iz Vlade Nenada Popovića, s kojim se otvorila debata o ideji razgraničenja – da li je ona u suprotnosti sa Ustavom ili ne, pita zašto je u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika države.

Popović smatra da ideja o "razgraničenju" ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje, navodi Popović, a Dačić podseća da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije.

Dačić kaže da su kada je on prekjuče pomenuo razgraničenje, o kojem je ranije govorio i Vučić, reagovali Vuk Jeremić, Dveri, Sanda Rašković Ivić, Nenad Popović, ali i Ramuš Haradinaj, što znači da je ta ideja nešto što Kosovu ne odgovara.

– Pitajte Vuka Jeremića šta je njegov predlog. Pitajte Nenada Popovića šta je njegov predlog. Ne znam zašto sedi u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika. Stvarno ne znam – kaže on.

Dačić dodaje da će to Popovića pitati na sednici Vlade.

Kako kaže, zalaže se da se dogovor nađe u skladu sa Rezolucijom 1244.

– Ako ne možemo, dajte da nađemo neki dogovor – rekao je Dačić i podsetio da je o razgraničenju govorio i nekadašnji premijer Zoran Đindić, ali da ga niko ne optužuje da je izdajnik.

Na stav Popovića da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila", reagovao je danas i predsednik Vučić rečima: " 'Svaka cast, tako bi trebalo, i super je to, nego – što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo'."

Dačić je danas ukazao i da su ranije postojali predlozi za podelu Kosova, ali da ih Srbija nije prihvatala i da to više niko ne nudi.

Dačić upozorava da, ako oteraju Srbe, nećemo imati ni sever Kosova i to ljudi treba da znaju.

Dodaje da se Priština sada vraća na svoju platformu koja kaže da promena kosovskog ustava ne dolazi u obzir, a to misli i stotinak zemalja koje ih priznaju.

On poručuje da bi izmedu te dve pozicije trebalo tražiti prostor za kompromis i kaže da su svi imali prostor u okviru unutrašnjeg dijaloga da iskažu svoje ideje a on nije čuo ni jednu drugu ideju osim te.

– Ove dve opcije nisu prihvatljive za kompromis, nije izneta nijedna druga ideja", naveo je Dačić i dodao da, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo ideju o razgraničenju – usledila je detonacija negativnih izjava.

Govoreći o odnosu bivših vlasti prema pitanju Kosmeta, Dačić kaže da je Ustav donet 2006. godine a da je dve godine kasnije proglašena tzv. kosovska nezavisnost.

– A šta su oni preduzeli tada? Šta je ostalo iza te ekipe vlasti (Borisa) Tadića i (Vojislava) Koštunice – upitao je Dačić.

Navodi da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova i da su tada 84 zemlje priznale nezavisnost Kosova, da je kreirano pitanje Međunarodnom sudu pravde i da je usledio katastrofalan odgovor, da je dijalog prebacen iz Un u EU i da su ostali granični prelazi na Jarinju.

– Ostavili su nam ništa – rekao je Dačić i dodao da su oni koji su ranije pregovarali "pozivali da će Ustav Srbije sam po sebi sve rešiti.

On je ukazao da ni Dejtonski sporazum nije bio u skladu sa Ustavom Bosne i Herecegovine, kao ni Prespanski dogovor, sa Ustavom Makedonije.

Upitao je šta bi se dogodilo ako neko napadne Srbe na KiM, i poručuje da je veoma važan odgovor na to pitanje.

Smatra da ne treba širiti lažne slike i da je potrebno postići kompromis.

Kurir
Foto: Twitter/Radio Romania International‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter