Izvor:
14.03.2019 u 19:46
0

VANJA UDOVIČIĆ: ,,Ponosan sam na svih 117 članova delegacije Specijalne olimpijade Srbije“!

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je u Abu Dabiju prisustvovao otvaranju Letnjih svetskih igara Specijalne olimpijade i učestvovao u Svetskom samitu mladih lidera Specijalne olimpijade.

Poslednjih godina srpski sportisti Specijalne olimpijade Srbije beleže brojne uspehe zahvaljujući programima koje Ministarstvo omladine i sporta aktivno podržava i prepoznaje kao jedan od najboljih načina za njihovu značajniju uključenost u društvene tokove, saopštilo je Ministarstvo sporta.

Specijalna Olimpijada je sportsko udruženje koje omogućava osobama sa posebnim potrebama bolju integraciju unutar društva kroz sport i sportske aktivnosti.

– Specijalna olimpijada ima za ključni cilj podsticanje višeg stepena inkluzije u svim aspektima života, a iskustvo potvrđuje da je upravo sport najdelotvornija platforma za međusobno poštovanje, povezivanje i približavanje ljudi. Ministarstvo omladine i sporta će redovno podržavati programe Specijalne olimpijade i naše sportiste. Ponosan sam na svih 117 članova delegacije Specijalne olimpijade Srbije i želim im svu sreću u predstojećim nadmetanjima! – izjavio je ministar Udovičić.

Ministar Udovičić je sa delegacijom Ministarstva omladine i sporta učestvovao i na Svetskom samitu mladih lidera Specijalne olimpijade, u okviru kojeg je predstavljen program za inkluziju u narednih 50 godina pod sloganom "Ujedinjena generacija" (Unified Generation).

Tom prilikom je imao zvanične susrete sa direktorom Letnjih svetskih igara Mohamadom Abdulom al Džunaibijem, ministarkom kulture zemlje-domaćina Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nurom Bint Mohamad al Kabi i ministrom omladine i sporta Republike Azerbejdžan Arifom Azadom Rahinovim – tokom kojih je potvrđena zajednička posvećenost realizaciji ciljeva programa.

– Veoma sam zadovoljan što smo ovu priliku iskoristili da sa Direktorom letnjih svetskih igara, vodećim stručnjacima i kolegama razmenimo mišljenja i znanja o primerima dobre prakse za dalje unapređenje uslova i razvoj sporta u ovoj oblasti. Stalno učenje i primena potvrđenih metoda značajno će doprineti u stvaranju boljeg i odgovornog društva koje počiva na principima međusobnog poštovanja, tolerancije, saosećajnosti i razumevanja za sve njegove članove – dodao je ministar Udovičić.

Letnje svetske igre Specijalne olimpijade održavaju se od 14. do 21. marta i najveći su svetski humanitarni sportski događaj na kojem će se takmčiti 7.000 sportista iz 176 zemalja.

Specijalna Olimpijada osnovana je 1968. godine u SAD, kao program koji promoviše sportske aktivnosti u različitim olimpijskim sportovima a namenjen osobama sa mentalnim hendikepom. Od tada ovom programu se priključilo više od 180 zemalja iz celog sveta sa preko pet miliona sportista. Kroz svoje programe Specijalna Olimpijada teži ka pružanju dugoročne podrške zdravom razvoju pojedinca i njegovom uklapanju u društvo.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter