Izvor:
16.03.2019 u 18:39
0

ANA BRNABIĆ: ,,Uspeli smo zato sto je Vučić pokrenuo mere fiskalne konsolidacije, jer smo štedeli i domaćinski raspolagali novcem“!

Od kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade Srbije pa sve do danas, država je u Bor i Borski okrug uložila više od 10 miliona evra, rekla je danas premijerka Ana Brnabić na skupu u Boru.

Ona je navela da je napredak u tom delu Srbije sve vidljiviji, te da se za pravedniju, efikasniju i evropsku Srbiju danas bore oni koji su 2012. ostavili devastiranu zemlju na ivici bankrota.

Brnabić je rekla da je Bor jedna od devastiranih lokalnih samouprava u Srbiji čije je dugove, nastale za vreme bivše vlasti, vlada uspela da sanira iz tekućih budžetskih rezervi.

– To smo uspeli zato sto je Vučić pokrenuo mere fiskalne konsolidacije, jer smo štedeli i domaćinski raspolagali novcem – rekla je premijerka.

Istakla je da je napravljen ogroman uspeh sa RTB Borom i podsetila da je od 2006. do 2009. bivša vlast pokušala četiri puta da pronađe strateškog partnera za tu topionicu, ali da je svaki pokušaj bio bezuspešan.

Premijerka je navela da se zato postavljalo pitanje šta će biti sa tom kompanijom, kao i sa 5.000 radnika i njihovih porodica.

– Vučić nije odustajao i prošle godine pronašli smo sjajnog strateškog partnera u kineskoj kompaniji ZiJin koja je danas ima 63 odsto vlasništva nad RTB Borom – rekla je Brnabić.

Dodala je da je ta kompanija garantovala 1,26 milijardi evra ukupnih investicija, a u prve tri godine uložiće 780 miliona dolara i da jegarantovano radno mesto za svih 5.000 radnika.

Prema njenim rečima, to što je Bor u junu prošle godine, posle više od 70 godina, ponovio dobio status grada, predstavlja korak dalje ka tome da ovaj grad postane administrativni, privredni i kulturni centar ovog dela Srbije.

Govoreći o opoziciji koja, kaže, samo želi da se vrati na vlast, premijerka je rekla da je na protestu u Užicu poručeno da će "iz protesta osvanuti drugačija Srbija, pravednija, efikasnija i evropska država".

– Kako vas nije sramota da pričate o pravednoj i efikasnijoj Srbiji? Šta vas je sprečavalo da napravite takvu državu, već ste ostavili sve suprotno – poručila je premijerka.

Primetila je da o pravednoj Srbiji govore oni koji su svojevremeno otpustili 840 sudija zato što im, kako kaže, nisi bili politički podobni, a te sudije su zbog toga tužile državi koja je morala da im isplati odštetu od 15 miliona evra.

Ona je podsetila da u vreme bivše vlasti više od 50 odsto građana nije imalo adresu i ukazala da je samo u Boru bilo registrovano 1.500 ulica, a da grad ima više od 2.000 ulica.

Brnabić je rekla da su ostavili državu sa 26 odsto nezaposlenih, dok su s druge strane 2008.godine četiri puta povećali penzije zbog čega je, kaže, država naredne tri godine morala da se zadužuje kako bi isplaćivala penzije.

Premijerka je upitala ko će iz redova opocizije pravedniju i efikšniju državu i da li su to Dragan Ðilas koji je, kaže, sopstvenu stranku doveo do bankrota ili Vuk Jeremić koji je od 2007.do 2012. za avionske karte potrošio 3,5 miliona evra i zbog čijih "uspeha" danas Priština slavi.

Prema njenim rečima, Jeremić je bio taj u čije vreme je pitanje KiM izmešteno uz UN u EU i izdejstvovao da Međunarodni sud pravde presudi da samoproglašena nezavisnost Kosoca nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Zapitala je da li će nas u tu "bolju Srbiju" povesti Milan Stamatović koji, kaže, pravi vojne kampove za decu ili Željko Veselinović koji preti silovanjem ženama.

– Ili možda Boško Obradović i Sergej Trifunović od kojih jedan bije žene, a drugi im preti – kazala je premijerka.

Podsetila je i na nedavan događaj kada je, kako rekla, Trifunovićev prijatelj na Dan žena udario aktivistkinju Inicijative "Ne davimo Beograd" i dobio osam meseci uslovne kazne.

– Ja kažem da nije dobio ništa, a Trifunović kaže da je dobio drakonsku kaznu samo zato što je udario ženu i polomio joj naočare – rekla je Brnabić i dodala da je i pevač Vlado Georgiev nedavno izjavio "navikao sam se kao žene na batine".

– Šta je sa ljudima iz opozicije pa stalno slušamo njihove pretnje. Da li je to svetla budućnost Srbije, i efikasnija i pravednija država? – zapitala je Brnabić i poručila:

– Mi ćemo raditi drugačije, mi ćemo se boriti za nova radna mesta i da budemo u službi građana, a vama hvala na strpljenju i što nam dajete snagu da nastavimo dalje.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter