Izvor:
20.03.2019 u 17:56
0

KOJIĆ: Današnja presuda Karadžiću je katastrofalna, ne zadovoljava pravdu niti uvažava činjenično stanje!

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zlocina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, ocenio je da je današnja presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću katastrofalna, jer ne zadovoljava pravdu, niti uvažava činjenično stanje.

U najmanju ruku sam razočaran u ovo što radi međunarodni sud, jer presuda nije zasnovana na činjenicama i sa njom nema zadovoljenja pravde. To ne odgovara pravdi, ni činjeničnom stanju na terenu – rekao je Kojić.

Žalbeno veće dokaze koje je dostavila odbrana nije uopšte prihvatilo, naredbe koje je izdao da se ne granatira Sarajevo su obrazložene da je to bilo iz političkih razloga, što je nedopustivo, obasnio je Kojić.

On ističe da je neprihvatljivo da jedno sudsko veće na takav način ceni dokaz.

To je nedopustivo i potvrdilo je tezu svih u Republici Srpskoj o politički motivisanom sudu koji je još kad osnovan, fomiran da donosi politicke presude tako da bi prikrili ulogu međunarodne zajednice u svim sukobima devedesetih godina – rekao je Kojić.

Prema njegovim rečima, nametnuta je teza o udruženju u zločinačkom poduhvatu radi činjenja genocida.

Žalbeno veće potvrdilo je ono što je prvostepeno uradilo, ali su otišli i korak dalje jer su Karadžiću neopravdano dali doživotnu kaznu, dodao je Kojić.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je danas na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnoasti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina.

Iako je odbacilo mahom sve žalbene navode, i tužilaštva i odbrane, žalbeno veće smatra da kazna od 40 godina nije bila adekvatna.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter