Izvor:
26.03.2019 u 17:01
0

HARADINAJ U NEVERICI! „Kako možemo verovati Evropljanima koji su nam jednom rekli dijalog, a zatim dijalog uslovili porezom?“

Premijer privremenihh prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, rekao je danas da je teško više verovati Evropi i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, kada je reč o viznoj liberalizaciji za Prištinu i nastavku dijaloga sa Beogradom.

Haradinaj je novinarima nakon sednice vlade rekao da bi dijalog sa Beogradom trebalo da bude nastavljen bez uslovljavanja.

Objašnjavajući zašto je Priština izgubila poverenje u EU, Haradinaj je zapitao:

– Kako možemo verovati Evropljanima koji su nam jednom rekli dijalog, a zatim dijalog uslovili porezom. Kako da znamo šta će dalje da kažu. Postalo je teško verovati im. Mogerini i drugi su nam rekli da to učinimo za liberalizaciju. Međutim…- rekao je Haradinaj.

Ocenio je pozitivnim to što Evropskom unijom sada predsedava Rumunija, a potom će, kazao je, Finska.

– Mi se nadamo da će doći i taj dan- kazao je Haradinaj.

Govoreći o nastavku dijaloga sa Beogradom, Haradinaj kaže da je nezamislivo reći da Priština ne ispunjava uslove da "sedne za sto sa Srbijom".

Zapanjujuće je, kaže, kako je Priština došla u ovu situaciju.

– Zato apelujem za pokretanje dijaloga i otvaranje tema uz uzajmno priznavanje u okviru postojećih granica, što bi nam omogućilo da imamo i slobodnu trgovinu– rekao je.

Što se liberalizacije tiče, Haradinaj kaže da je malo verovatno da će odluka o tome biti poverena zvaničnicima EU koji i dalje govore o uslovima za liberalizaciju viznog režima.

Uverava da Priština radi na liberalizaciji, ali je podsetio istovremeno na izbore za Evropski parlament koji će biti održana u maju.

– Radimo na ovoj temi, ali nista ne dolazi automatski nakon ispunjavanja uslova, jer Evropa ima svoje procedure, a predstoje i izbori u EU– rekao je Haradinaj.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter