Izvor:
17.04.2019 u 12:47
0

ANGELA MERKEL: Nemačka striktno protiv ideje promene granica!

Cilj predstojeće regionalne konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu je da se "sahrani" plan o razmeni teritorija.

"Kancelarka namerava da predloži da sever KiM dobije jednu vrstu specijalnog statusa – to je utemeljeno i u ideji Zajednice srpskih opština, čije je formiranje dogovoreno Briselskim sporazumom, ali do sada nije primenjeno".

Merkelova je sazvala za 29. april balkanski samit u Berlinu, na kome treba da se „sahrani“ diskusija o promeni granica po etničkim kriterijumima.

Samit se održava na inicijativu kancelarke Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, a pozvani su premijeri celog regiona uz šefove vlada Slovenije i Hrvatske, te i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i privremenih prištinskih vlasti Hašim Tači.

Podseća se da je Nemačka striktno protiv ideje promene granica, što su podržali visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han i savetnik u američkoj administraciji Džon Bolton, ali i Austrija i Mađarska, što je, ukazuje list, dijametralno suprotno dosadašnjoj politici zapada.

Moj utisak je da je dijalog izgubio na snazi, pa u tom smislu neće ni biti razmene teritorija – naglašava ekspert za Balkan Ivan Krastev.

Članovi Nacionalnog bezbednosnog saveta vratili su se iz Evrope u Vašington zabrinuti, i prenose sada da je možda lako razmenjivati šume i polja, ali ne mesta u kojima žive ljudi.

U Berlinu svakako smatraju da je važnije da se postigne „dobar sporazum“ između Beograda i Prištine, nego brzi dogovor, a taj stav deli i Francuska, kojoj je na Balkanu pre svega važno da se uspostavi veća vladavina prava.

Sporazum treba da dovede do normalizacije „dve države“ u okviru procesa približavanja EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi za priznanje Kosova da dobije nešto i u tome je podržan od pojedinih Evropljana, što bi vodilo ka konceptu „teritorija za status“.

„Bivši austrijski diplomata, koji je učestvovao u izradi Ahtisarijevog plana, Albert Roan, kaže da se u izradi tog dokumenta, koji je osnova kosovskog ustava, polazilo od toga da je u 21.veku moguće pretpostaviti da ljudi na Balkanu mogu da prevaziđu razmišljanja srednjeg veka i da su sposobni da žive u multietničkim društvima.
Roan smatra da to što se uopšte uzima u obzir razmena teritorija ima veze sa novom američkom administracijom.

Dodaje da bi Ahtisarijev plan bio „uništen“ razmenom teritorija, i da bi tada bila dovedena u pitanja manjinska prava, kao i kompletna konstrukcija.

Izvor: B92
Foto: Twitter/CRI Türkçe

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter