Izvor:
23.04.2019 u 12:46
0

BERLIN: Beograd i Priština biće pod velikim pritiskom na predstojećem skupu, jer EU ima ambiciozan plan za KIM!

I Beograd i Priština biće pod velikim pritiskom na predstojećem skupu u Berlinu, jer EU ima ambiciozan plan vezan za KiM.

Na skupu u Berlinu, kome će prisustvovati i Aleksandar Vučić i Hašim Tači 29. aprila, treba očekivati pritiske na obe strane, jer su evropski zvaničnici zacrtali cilj – da se do oktobra, odnosno formiranja novog sastava Evropske komisije, stavi tačka na dijalog Beograda i Prištine.

Iako je bilo spekulacija da Nemačka i Francuska, čiji su lideri domaćini ovog sastanka, na ovaj način žele da od visoke predstavnice EU Federike Mogerini preuzmu primat u dijalogu, izvor naglašava da nema reči o razjedinjenosti između Brisela, Berlina i Pariza i da je na ovom skupu cilj svima isti.

Ideja o razgraničenju, kao što je poznato, nije više aktuelna, ali, prema saznanjima , samo delimično. Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel se protivi bilo kakvom prekrajanju administrativne linije, ako se to odnosi na delove teritorija na kojima ima stanovništva. Manje korekcije, kada je reč o nenaseljenim područjima, mogle bi da dođu u obzir.

Pošto sadašnja garnitura evropskih zvaničnika silazi sa scene, održano je poslednje zasedanje Evropskog parlamenta u ovom sazivu, pred nove izbore zakazane za kraj maja. Novi komesari ući će u Berlamon u oktobru.

Merkelova, takođe, uskoro napušta funkciju, i svi oni žele da dosadašnje aktivnosti u vezi s dijalogom krunišu pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine. Sve drugo smatrali bi velikim neuspehom.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Twitter/FCBayernEN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter