Izvor:
25.04.2019 u 06:12
0

VUČIĆ: Veliku zahvalnost dugujemo NR Kini za sve što su uradili za Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se rano jutros s kineskim predsednikom Si Ðinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine gde se održava forum „Pojas i put".

Predsednik Kine primio je Vučića u Velikom domu naroda u Pekingu i sa njim razgovarao o bilateralnim odnosima. To je njihov šesti susret.

U fokusu razgovora, kako je ranije najavio Vučić, bile su pre svega ekonomska saradnja dve zemlje i Kosovo i Metohija.

Vučić je na sastanaku ocenio da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo .

Veliku zahvalnost dugujemo i Vama lično i NR Kini za sve što ste uradili za Srbiju – piše na Instagram profilu "Budućnost Srbije" uz fotografije sa sastanka.

Takođe, Vučić je pozvao Sija da poseti Srbiju i vidi rezultate saradnje dve zemlje.

Nakon sastanka, u prisustvu Vučića i Sija, potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospeši saradnja dve zemlje.

Predsednik Srbije će tokom dana učestvovati na panelu "Povezivanje među ljudima", a zatim će se razgovarati sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.

Po dolasku u Peking, Vučić je rekao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini.

Istakao je i da će Kosovo biti jedna od ključnih tema u razgovorima sa predsednikom Kine, kao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodao je da će Srbija i Kina formirati i radnu grupu za zajedničke investicije i da je njegova molba predsedniku Kine da pomogne Srbiji da se kao mala zemlja uključi u procese razvoja robotike i veštačke inteligencije, s obzirom da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.

Vučić je podsetio da je Srbija prva u Jugoističnoj Evropi podržala inicijativu "Pojas i put" i istakao da Srbija želi sa Kinom punu saradnju.

U Evropi, kada pomenete Kinu, svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: "Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas", Kinezi nam kažu: "Mi sa vama hoćemo". I mi hoćemo – kaže Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Forumu "Jedan pojas, jedan put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasiades, Čilea Sebastijan Pinera, Egipta Abdul Fatah al Sisi.

Najavljeno je oko 40 šefova država i vlada, kao i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter