Izvor:
26.04.2019 u 09:23
0

VUČIĆ PORUČIO LUKAŠENKU: Srbija se raduje saradnji sa prijateljskom Belorusijom i spremna za konkretne korake!

Predsednici Srbije i Belorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, saglasili su se danas u Pekingu da su politički odnosi dve zemlje odlični i bez otvorenih pitanja, ali da je neophodno unaprediti privrednu saradnju, koja trenutno nije na nivou koji postoji u političkoj sferi.

Lukašenko očekuje značajan napredak u saradnji Belorusije i Srbije u narednim godinama.

Kako je rekao, privredna saradnja počinje da se približava nivou političkih odnosa.

Mislim da ćemo za dve-tri godine moći značajno da unapredimo saradnju u svim sferama gde za to postoji zajednički ineters – rekao je Lukašenko.

Rekao je i da se radi na planiranju posete Srbiji.

Očekujem da ćemo do moje posete Srbiji ozbiljno razmotriti pravce saradnje da bismo imali šta da poručimo ljudima i u Srbiji i u Belorusiji. Iako smo daleko od domovina, uspeli smo da se sastanemo i razmenimo mišljenja o nekim pitanjima. Što se tiče političkih pitanja nikakvih problema nema. Imamo iste poglede na situaciju na međunarodnom planu – navodi Lukašenko.

On je konstatovao da je prošle godine u trgovinsko-ekonomskoj sferi zabeležen izvestan pad, a da u prvom kvaratalu ove godine beleži rast.

Bez obzira na to, to nije obim trgovinske razmene koje dve prijateljske zemlje i zemlje sa takvim potencijalima treba da imaju – ocenio je Lukašenko.

On je najavio da će tokom posete Srbiji na dnevnom redu biti pitanja investicija i formiranje zajedničkih preduzeća.

Pored prozivodnje traktora i druge poljoprivredne mehanizacije gde saradnja već postoji, on se osvrnuo i na vojno-tehničku saradnju, istakavši da na tom planu „nema nikakvih tajnih ili zabranjenih tema“.

Mi smo spremni da sa bliskom i prijateljskom Srbijom sarađujemo onoliko koliko je Srbiji potrebno i koliko mi možemo da pružimo podršku razvoju srpske namenske industrije i isporuka odgovrajuće vojne tehnike. Mi to ne krijemo. Zabranjenih tema ovde nema – ističe on.

Lukašenko želi da njegova predstojeća poseta Beogradu podigne saradnju na viši nivo.

Uveren sam da ćemo u tome uspeti – zaključio je on.

Vučić se složio da dve zemlje zaista imaju dobre političke odnose i da je potrebno dodatno raditi u cilju podizanja nivoa trgovinske razmene, uključujući i formiranje zajedničkih preduzeća.

Otvoreni smo za to i očekujemo vas u Beogradu – rekao je Vučić.

Sve što ste rekli u vezi sa vojno-tehničkom saradnjom za nas je veoma važno. Hvala vam za sve što ste već učinili – dodao je Vučić i naglasio da se Srbija raduje saradnji sa prijateljskom Belorusijom i da je spremna za konkretne korake u tom pravcu.

Izvor: Tanjug
Foto:Youtube/printscreen/PrvaTV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter