Izvor:
14.05.2019 u 07:41
0

NELA KUBUROVIĆ: Izmenama zakona daje se šira nadležnost Agenciji za borbu protiv korupcije!

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da će izmenama Zakona o sprečavanju korupcije biti proširena nadležnost Agencije za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost.

Ona je rekla da nova zakonska rešenja daju prava Agenciji da u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera, koji, stupajući na dužnost, moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i imovinu svojih supružnka, dece, roditelja, braća i sestara.

– Ono što je bitno jeste da Agencija ima pravo na uvid u bankarske račune funkcionera, a za ostala lica i povezana lica, ako postoji sumnja, potrebna je njhova saglasnost. Ako postoji sumnja da funkcioner nije prijavio svoju imovinu, odnosno da ono što je prijavio ne odgovara stvarnosti, mogu da se traže dodatne provere– rekla je Kuburovićeva i dodala da svako može da prijavi sumnju – Agencija, pravna ili fizička lica.

Prema njenim rečima, u slučaju da funkcioner nje prijavio stvarnu imovinu, podleže krivičnoj odgovornosti.

– Od danas će Agencija imati šira ovlašćenja, odnosno obavezu da postupa po anonimnim prijavama, što nije bilo moguće pre– rekla je Nela Kuburović.

Izmenama zakona precizno je definisano i da funkcioner mora da odvoji svoje postupanje od političke kampanje, odnosno da funkciju ne sme da zloupotrebljava u političkoj kampanji.

– Vrlo je jasno precizirano da funkcioner mora da odvoji svoje postupanje kao predstavnik organa javne vlasti od političke kampanje, odnosno da sredstva javne vlasti ne može da koristi u političkoj kampanji. Agencija je ta koja treba da kontroliše da li funkcioner to zloupotrebljava– rekla je ministarka.

Ona je dodala i da Ministarstvo pravde nije sujetno i da izlazi u susret dobrim amandmanima i da će ih prihvatiti ako su dobri.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter