Izvor:
14.05.2019 u 10:34
0

JOKSIMOVIĆ I OSOVSKI: Srbija ima jasnu EU perspektivu!

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Nemačke za pitanja EU Tomasom Osovskim o aktivnostima Srbije i saradnji sa Nemačkom u nastavku pristupanja EU, efektima reformi koje se u tom procesu sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović navela je da je Srbija posvećena evropskim integracijama – koje su strateški spoljno-politički prioritet države, ali i da posebnu pažnju posvećujemo reformama čijom se primenom društvo modernizuje, razvija i napreduje.

Ona i Tomas Osovski posebno su istakli važnost reformi u, inače najzahtevnijim, poglavljima 23 i 24 – oblast vladavine prava, i da je napredak u tim oblastima važan za jačanja demokratskih standarda i vrednosti ali i ključan za otvaranje novih poglavlja.

U tom smislu, ministar je detaljno prezentovala sve aktivnosti iz poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda, a o kojima kao da ne postoji dovoljno saznanja u EU i zemljama članicama.

Izrazila je očekivanje da će izvori informisanja EU i država članica u budućnosti biti dublji i sistematičniji, i da će ocene u oblasti vladavine prava biti donošene na osnovu cinjenica, a ne percepcije.

U razgovoru je naglasila da pored značaja koji Izveštaj EK o napretku svakako ima za evropski put Srbije, ostaje činjenica da su građani koji su najviše zainteresovani upravo za oblasti iz segmenta vladavine prava i ekonomije visoko ocenili rad Vlade i napredak u pomenutim oblastima, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Jadranka Joksimović ponovila je da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakon o zaštiti podataka, a nedavno i Zakon o sprečavanju korupcije, u potpunosti usaglašen sa preporukama GRECO.

Istakla je i da se intenzivno radi na izradi medijske strategije i da se posebna pažnja posvećuje rešavanju slučajeva napada na novinare.

Podsetila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije, koja se pozivino odredila prema aktivnostima Srbije, oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, i sprovela jasan i otvoren proces javne debate.

Ministar očekuje da Srbija, do kraja predsedavanja Rumunije Savetom EU, otvori neka od 5 poglavlja koju se tehnički spremna.

Na taj način, potvrdio bi se, prema njenom mišljenju, kredibilitet politike proširenja.

Ministar takođe očekuje i da će posle izbora za EP kredibilna politika proširenja EU zadržati važno mesto u politici EU.

Precizirala je da Srbija ne očekuje da sutra bude primljena u EU, već da se najoptimističniji rok prijema, a to je 2025-ta godina, zadrži kao kredibilan, ukoliko svi – i EU i Srbija kao kandidat, budu ispunjavali svoj deo posla.

Joksimović i Osovski su se složili da je stabilnost regiona izuzetno važna i da se reflektuje i na EU. S tim u vezi, Osovski je objasnio da Srbija ima jasnu perspektivu u EU i da je važna za stabilnost i prosperitet celog regiona, ali i za ostvarivanje zajedničkih evropskih interesa.

Rekao je da Nemačka ohrabruje i podržava i reforme – za koje očekuje da budu završene i primenjene, i evropske integracije Srbije, jer one doprinose razvoju Srbije i regiona, što je u interesu i Evropske unije.

Sagovornici su akcentovali značaj učešća Srbije u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici – kojoj naša država aktivno doprinosi kroz učešće u vojnim misijama EU i kao prva zemlja regiona koja je počela pripreme za civilne misije.

Ministar evropskih integracija zahvalila je na pomoći i podršci koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja EU.

Naime, ta država je najveći bilateralni donator naše zemlje – za poslednjih 15 godina izdvojila je 1,8 milijardi evra bespovratne pomoći za realizaciju brojnih projekata.

Da je Nemačka jedan od najvaznijih partnera ukazuje i činjenica da je Tomas Osovski, u Vladi, primljen na najvišem nivou tokom njegove posete Srbiji.

Takođe, Joksimović i Osovski saglasni su da postoji kontinuitet unapređenja ukupne saradnje, pre svega političke i privredne, da su odnosi dve države izuzetno kvalitetni i da intenzivna redovna i otvorena komunikacija – prisutna je na svim nivoima, daje pozitivne rezultate.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter