Izvor:
19.05.2019 u 12:57
0

KOSOVO I METOHIJA: Izbori se odvijaju u naizgled mirnoj atmosferi!

Izbori za gradonačelnike i predsednike opština sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije odvijaju se u naizgled mirnoj atmosferi, ali u okolnostima povišenih napetosti posle nastavka kampanje Prištine protiv srpske zajednice, te mogućeg hapšenja pripadnika policije, koliko sutra, u cilju daljeg destabilizovanja tog većinski srpskog dela Kosova i Metohije.

Neposredno pred izbore prvih ljudi četiri "srpske opštine" Priština je usvojila rezoluciju o navodnom genocidu Srbije tokom rata na Kosovu, najavila izgradnju muzeja navodnog genocida, osnivanje memorijalnog kompleksa i pojačala kampanju o navodnim masovnim silovanjima Albanki tokom sukoba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da prištinske vlasti planiraju hapšenja, u nameri da oslabe odbranu severa Kosova.

On je rekao da ima informacije da prištinske vlasti žele da uhapse 26 pripadnika kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, kao i još 15 lica, pod izgovorom borbe protiv korupcije, a zapravo sa ciljem da to područje ostane nezaštićeno.

O toj nameri je, rekao je predsednik Vučić, informisao međunarodne institucije.

Izbori se održavaju u tri opštine i u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a do podneva izlaznost nije prelazila, u proseku, 20-tak odsto birača.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić apelovao je jutros na Srbe da u što većem broju izađu na izbore, ponovivši da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nije propustio priliku da pomene, na Fejsbuku, da se "izbori u četiri severne opštine Kosova održavaju po kosovskim zakonima" i da su "u službi bolje integracije svih zajednica u kosovske institucije".

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka – Srđan Vulović, Zvečana – Vučina Janković i Severne Mitrovice – Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupaju i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Glasa se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Srpski član Centralne izborne komisije (CIK) Stevan Veselinović kazao je da od jutros nije bilo nikavih problema na biračkim mestima i da je izborni materijal dostavljen na vreme.

On je rekao da se rezultati očekuju oko 22.00 časa, s obzirom na to da nema velikog broja glasaca.

Izbore na birackim mestima posmatraju predstavnici OEBS, evropskih ambasada, nevladine i političke organizacije.

Portparol policije za sever Kosova Branislav Radović izjavio da je u Kosovskoj Mitrovici mirno i da su biračka mesta pokrivena "maksimalnim brojem policajaca".

Kandidat za gradonacelnika severnog dela Kosovske Mitrovice iz Srpske liste Goran Rakić glasao je jutros oko 8.15 sati u Tehničkoj školi u tom gradu.

U opštini Zvečan u Osnovnoj školi Vuk Karadžić jutros oko 8.30 časova glasao je kandidat Srpske liste Vučina Janković koji očekuje veliku izlaznost.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da očekuje da će Srbi pokazati visok stepen razumevanja za svoje interese i glasati za kandidate Srpske liste.

Raseljeni sa Kosova i Metohije koji žive na području Kraljeva jutros su krenuli da glasaju na izborima za četiri opštine na KiM.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Balkanist

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter