Izvor:
22.05.2019 u 15:46
0

MILIVOJEVIĆ: Džozefov tekst deo nastavka pritisaka!

Diplomata Zoran Milivojević smatra da autorski tekst američkog profesora Edvarda Džozefa, kao predlog "nove zapadne strategije" za KiM, treba posmatrati iz ugla nastavka pritisaka na Srbiju i ukazuje da taj predlog zapravo predstavljaj izraz želje SAD da bude glavni arbitar i da problem reši u korist Prištine.

Milivojević ocenjuje da stav profesora Džozefa, ima uporište u stavovima američkih institucija poput Stejt departmenta i da ga iz tog razloga ne treba posmatrati kao izlovan tekst jednog profesora.

– Tekst treba posmatrati kao nešto što se poklapa sa stavovima američke administracije, ali iz ugla pritisaka kojim je Srbija izložena, uključujući i poslednje preporuke Kvinte, povodom izbora na severu KiM – rekao je Milivojević i ocenio da ni naslov Džozefovog teksta nije slučajan.

Milivojević je dodao da u tom tekstu ipak nema ničeg novog, jer pretnje Srbiji da prihvati "realnost" odavno postoje.

– Nudi joj se nešto na ekonomskom i političkom planu, nešto što je na dugom štapu", primećuje Milivojević i dodaje da "''šargarepa'' ne može biti NATO, jer Srbija to ne želi, a pristupanje EU je neizvesno – ukazuje Milivojević

Iz ugla profesora Univerziteta Džons Hopkins, kako diplomata dodaje, Srbija može da dobije pristup nekim investicijama, neko bolje razumevanje ili bolje odnose sa zapadom.

Iz tog ugla važno je da se SAD uključe direktno u rešavanje pitanja KiM, da Vašington prezume sve u svoje ruke i problem reši na poznat način primenjen tokom raktnih sukoba na Balkanu, kaže on.

– Namera je da SAD bude glavni arbitar i da reši problem u korist KiM. To je glavna poruka. Ona ne predviđa kompromis i ustupke srpskoj strani – smatra Milivojević i dodaje da je Srbija navikla na pretnje i priče o štapu i šargarepi.

– Ali, ako pogledate ceo tekst, u onome što se vidi, nema šargarepe, suština je u štapu – rekao je Milivojević.

Za razliku od Džozefa koji smatra da je osnov za razgovore u Parizu zakazane za jul i dalje nejasan, Milivojević smatra da on ne postoji ako međunarodna zajednica ne promeni stav prema Prištini i ne ostvari minimum za nastavak dijaloga koji se tiče se ukidanja taksi i platforme koja podrazumeva isključivo razgovore o nezavisnosti.

Maksimalistička pozicija Prištine ne ostavlja mogućnost za konstruktivnost, kaže diplomata i dodaje da ostaje da se vidi da li će kancelarika Angela Merkel na susetu u Berlinu uspeti da izvrši pritisak na Prištinu i Ramuša Haradinaja da se takse povuku.

Ako toga ne bude, teško da možemo ocekivati nešto. I bilo šta novo u odnosu na aprilski Berlin jer je Srbija dovdena do granica izdrživosti i nema popuštanja – kazao je Milivojević i dodao da se "ne može ići ispod toga".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter