VULIN: Odziv za služenje u rezervi veći od očekivanog!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je odziv za obuku u rezervnom sastavu starijih od 30 godina veći od očekivanog i da je u majskoj klasi na obuci 291 vojnik.

U Prvom centru za obuku u Somboru, u maju su na obuci 104 vojnika, u Drugom centru u Valjevu njih 90, a u Trećem centru u Leskovcu 97 vojnika.

- Svi ti momci su došli ovde da služe svojoj zemlji, usvoje osnovne vojničke veštine i pokažu da vredi dati svoje vreme i angažovanje svojoj zemlji - rekao je Vulin, prilikom obilaska kasarne "Aerodrom" u Somboru i vojnika koji su na obuci. 

Ministar je istakao da svi treba da budemo ponosni na ljude koji su u svojim tridesetim godinama spremni da napuste porodice, poslove i da usvoje osnovne vojničke veštine što, kako je rekao, govori o tome da smo vojnički narod koji želi da bude uz svoju zemlju i svoju vojsku.

- Mene zaista čini ponosnim ovako visok odziv i izuzetni rezultati ovih momaka. Ponosan sam što su dobili podršku svojih porodica, iz svojih sredina, što ih više niko ne kritikuje zbog toga, što im se više niko ne smeje i što svi razumeju da je to normalno - naglasio je ministar, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vulin je prisustvovao izvođenju nastavnih sadržaja u okviru obuke lica u rezervnom sastavu starijih od 30 godina. 

On je obišao i pripreme za izvođenje gađanja i razgovarao sa pripadnicima rezervnog sastava koji su drugu nedelju na obuci, kao i sa starešinama koji izvode obuku.

Vojnik Dejan Jovanović, asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, zahvalio je vrhovnom komandantu Vojske Srbije, ministru odbrane, Vladi Srbije i Generalštabu VS što su omogućili da se prođe ova vrsta obuke.

- Najbolja odbrana države smo mi građani. Moj glavni utisak na obuci je starešinski kadar, čiji je moral na zavidnom nivou. I oficiri i podoficiri svaki dan ulažu ogromnu energiju da nama pokažu stvari koje nismo znali. To je ono što meni daje dodatnu energiju kada smo na nogama i po 10 sati - rekao je Jovanović.

Dodao je da smatra značajnim i što je zakonski uređen odnos sa poslodavcem tokom boravka na obuci za rezervni sastav, tako da vojnici mogu u potpunosti da se posvete obuci.

Vojnik Damir Čohodarević, koji je programer, kaže da mu je prvih dana najteže bilo to što je veći deo dana "na nogama".

- Uz poznavanje naoružanja, najvrednije što sam naučio je kretanje u borbi, zaklanjanje iza zgrade, kao i strojeva obuka. Atmosfera u klasi je bratska - kazao je Čohodarević.

On smatra da bi veći broj instruktora podoficira, kojih nema dovoljno, unapredilo obuku rezervnog sastava.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live