Izvor:
08.10.2016 u 20:37
0

ISPOVEST MILORADA DODIKA: Ne boji se optužnice iz Sarajeva, ali plaši se za život zbog…

Ne­ću bur­no da re­agu­jem na pri­tis­ke iz Sa­ra­je­va, jer ni na ko­ji na­čin ne želim da do­vo­dim u pi­ta­nje Re­pu­bli­ku Srpsku. Oda­zva­ću se na po­zi­ve Tužilaš­tva BiH, ali izja­vu mo­gu da­ti sa­mo u pra­vo­su­dnim in­sti­tu­ci­ja­ma RS, uz pri­sus­tvo bh. tužioca. U Sa­ra­je­vo ne­ću, re­kao je u in­ter­vjuu za “Na­ro­dne” Mi­lo­rad Do­dik, pred­sje­dnik Re­pu­bli­ke Srpske i li­der SNSD-a.

– Sma­tram da je po­ziv za sa­slu­ša­nje, ko­ji sam do­bio zbog održava­nja re­fe­ren­du­ma o Da­nu RS, po­li­ti­čki mo­ti­vi­san pro­ces. Na kra­ju će se vi­dje­ti da tu ne­ma ni­ka­kvih ele­me­na­ta od­go­vor­nos­ti i kri­vi­ce – ka­zao je pred­sje­dnik naj­ja­če po­li­ti­čke par­ti­je u BiH. Pred­sje­dnik RS is­ti­če i da je ra­ni­je go­vo­rio da ni Tužilaš­tvo, ni Sud BiH ni­su le­gi­ti­mni.

– Nji­hov pri­ti­sak je kon­stan­tan. Ni­ka­da ne pres­ta­je. Čak se i po­ja­ča­va. To­me su do­brim di­je­lom do­pri­ni­je­li i pred­sta­vni­ci Sa­ve­za za pro­mje­ne u or­ga­ni­ma vlas­ti na ni­vou BiH, ko­ji ko­ris­te svo­je po­zi­ci­je za obra­čun sa po­li­ti­čkim pro­ti­vni­ci­ma, prven­stve­no sa na­ma iz SNSD-a. Zbog par­če­ta vlas­ti, po­tpu­no su se uto­pi­li u BiH po mje­ri isla­mis­ti­čkih par­ti­ja ka­kva je, pri­je sve­ga, SDA ko­ja po­kri­va tužilaš­tvo, su­do­ve, oba­vje­štaj­nu službu. Sa­vez za pro­mje­ne vo­di po­da­ni­čku po­li­ti­ku, jer ni­su izbor gra­đa­na RS ne­go Ba­ki­ra Ize­tbe­go­vi­ća. Oni će bi­ti na vlas­ti sve dok pos­to­ji te­oret­ska mo­gu­ćnost da sa SDA i os­ta­lim boš­nja­čkim par­ti­ja­ma, for­mi­ra­ju skup­štin­sku ve­ći­nu u Par­la­men­tu BiH.

Ho­će li u RS bi­ti još re­fe­ren­du­ma?

– Vi­dje­će­mo ka­ko će se odvi­ja­ti ne­ke stva­ri. Ni­ko ni­je pla­ni­rao ni da održimo re­fe­ren­dum o Da­nu Re­pu­bli­ke, sve dok Ba­kir Ize­tbe­go­vić ni­je po­ku­šao da nam to pra­vo ospo­ri. Ako bu­de po­tre­be, bi­će ih! Po­ka­za­li smo da ih možemo or­ga­ni­zo­va­ti i da smo u tom se­gmen­tu dio Evro­pe ko­ja o svim važnim pi­ta­nji­ma odlu­ču­je na taj na­čin. Za­što bi to mo­glo u EU, a ne bi u RS? Si­gur­no je da ne­će­mo do­zvo­li­ti da BiH uđe u NA­TO bez re­fe­ren­dum­skog izjaš­nja­va­nja srpskog na­ro­da. Ako Hrva­ti i Boš­nja­ci gla­sa­ju za ula­zak u NA­TO, a Srbi se izja­sne pro­tiv, ne­će bi­ti ni­šta od te pri­če.

Za ta­kve stva­ri je po­tre­ban kon­sen­zus svih na­ro­da. Ne­će­mo do­zvo­li­ti da bu­de­mo pre­gla­sa­ni, kao na re­fe­ren­du­mu o ne­za­vi­snos­ti 1992. go­di­ne. Osa­mna­est po­li­ti­čkih par­ti­ja u EU za­go­va­ra re­fe­ren­du­me za izla­zak svo­jih ze­ma­lja iz te za­je­dni­ce. I to ni­je pro­blem. Sa­mo je pro­blem što je SNSD na­ja­vio da će za dvi­je go­di­ne iza­na­li­zi­ra­ti si­tu­aci­ju i ima­ti svoj pri­je­dlog o ne­kim bi­tnim pi­ta­nji­ma ko­ja se ti­ču RS. Da se ra­zu­mi­je­mo, mi ni­smo pro­tiv BiH de­fi­ni­sa­ne Dej­ton­skim spo­ra­zu­mom, ali je­smo pro­tiv BiH u ko­joj se ospo­ra­va­ju pra­va RS, u ko­joj se pro­vo­di pra­vno na­si­lje vi­so­kog pred­sta­vni­ka, pro­tiv BiH ko­ja bi bi­la ek­sklu­zi­vi­tet je­dnog na­ro­da.

Fe­de­ral­ni me­di­ji spe­ku­li­šu da će­te bi­ti pri­ve­de­ni u slu­ča­ju da se ne oda­zo­ve­te na no­vi po­ziv Tužilaš­tva BiH?

– Do­bro ste re­kli da su to spe­ku­la­ci­je. Ka­da su me­di­ji ne­ko­ga pri­ve­li i uhap­si­li? To su sa­mo nji­ho­ve želje. Ov­dje se ra­di o kla­si­čnoj za­mje­ni te­za. Ja ne odbi­jam da dam izja­vu Tužilaš­tvu BiH, već odbi­jam da odem u Sa­ra­je­vo. Ta­mo mi ni­ko ne može ga­ran­to­va­ti bez­bje­dnost, Fe­de­ra­ci­ja je pu­na ra­di­kal­nih isla­mis­ta. Ne želim be­spo­tre­bne ne­pri­ja­tnos­ti.

Ka­ko ste doži­vje­li pri­je­tnju Ba­ki­ra Ize­tbe­go­vi­ća da bis­te mo­gli za­vrši­ti kao Ga­da­fi?

– Do­bro je pi­tao To­mi­slav Ni­ko­lić, zna­či li to da mo­gu bi­ti mu­čen i ubi­jen kao Ga­da­fi. U sva­kom slu­ča­ju, ni­je pri­ja­tno slu­ša­ti tu pri­ču. Ono što je si­gur­no, jes­te da je Ba­kir Ize­tbe­go­vić do­bar na­slje­dnik svo­ga oca Ali­je. Sve ra­di na ba­zi oče­ve Islam­ske de­kla­ra­ci­je. Ka­da pro­či­ta­te de­kla­ra­ci­ju, vi­di­te one vri­je­dnos­ti ko­je pro­mo­vi­šu ISIL ili džiha­dis­ti. Ne­ma šan­se da stav­ke iz te de­kla­ra­ci­je Ize­tbe­go­vić pro­ve­de u cje­li­ni, ali svi zna­mo da je, ka­da je do­šao u Pred­sje­dniš­tvo BiH, re­kao da je po­li­ti­ka nje­go­vog oca i nje­go­va po­li­ti­ka.

Da ste na ni­vou BiH u vlas­ti, umjes­to Sa­ve­za za pro­mje­ne, šta bi da­nas bi­lo dru­ga­či­je?

– RS bi bi­la naj­važni­ji fa­ktor u BiH. Ne bi bi­lo po­da­ni­čkog odno­sa pre­ma Ba­ki­ru Ize­tbe­go­vi­ću i SDA. Po­li­ti­ka SDA je opa­sna za RS i srpski na­rod. SDA je uze­la SDS u vlast, jer je želje­la sla­bi­je pred­sta­vni­ke. Pre­ko njih može da dje­lu­je i na­no­si šte­tu RS. Is­ko­ris­ti­li su ih za des­ta­bi­li­za­ci­ju Srpske. SDA je, ne­su­mnji­vo, stran­ka ko­ja po­maže da se BiH pre­tvo­ri u uto­či­šte džiha­dis­ta. Ni­ko od pred­sta­vni­ka vlas­ti iz RS u Sa­ra­je­vu se to­me ne su­prot­stav­lja. SDS je podržao i ne­ta­čne po­dat­ke o po­pi­su, ko­je Boš­nja­ci na­me­ću. Mi to ne bi­smo pri­hva­ti­li. Boš­nja­ci­ma se je­di­no možeš su­prot­sta­vi­ti pri­je­tnja­ma pat-po­zi­ci­jom. A RS ima taj ka­pa­ci­tet. Dok je SNSD bio dio vlas­ti na ni­vou BiH, mi smo to ko­ris­ti­li. Sa­vez za pro­mje­ne ni­ka­da ni­je bio spre­man da kaže da ne­ma odlu­ka bez do­go­vo­ra sa Srbi­ma. Ka­da smo go­vo­ri­li da je Bo­sić pri­hva­tio pro­bo­san­ski kon­cept po­li­ti­ke, mno­gi nam ni­su vje­ro­va­li. SDS-ova po­li­ti­ka je po­dra­zu­mi­je­va­la ne­us­ta­vno ja­ča­nje in­sti­tu­ci­ja BiH, ko­je žele da se obra­ču­na­va­ju sa RS. To je kažnje­no.

Gra­đa­ni RS su ispi­sa­li ja­sne po­ru­ke 2. okto­bra?

Ovo možda li­či da je po­bje­da SNSD-a, ali ne, ovo je ubje­dlji­va po­bje­da na­ro­da u RS. Dra­go mi je što su lju­di shva­ti­li da je po­slje­dnjih ne­ko­li­ko mje­se­ci pos­to­jao na­pad na Srpsku. Da još tra­je. Oni su, bez kom­pro­mi­sa, sta­li na po­zi­ci­je od­bra­ne RS i zbog to­ga sam im za­hva­lan.

Da li je za vas bi­lo ne­kih izbor­nih izne­na­đe­nja?

– Uku­pan re­zul­tat je bo­lji ne­go što smo oče­ki­va­li. Pri­je izbo­ra obi­šao sam ci­je­lu RS. Vi­dio sam da je u mno­gim odbo­ri­ma stran­ke do­bra or­ga­ni­za­ci­ja. To je pre­su­dno za izbo­re. Mi­slim da je sve kre­nu­lo od mi­tin­ga u Ba­nja­lu­ci, ka­da je is­tog da­na pro­tes­te održala opo­zi­ci­ja. Ta­da smo se sta­bi­li­zo­va­li kao or­ga­ni­za­ci­ja. Ap­so­lu­tno smo shva­ti­li da smo ja­či i bo­lji, te da nas ima vi­še. Na tom fo­nu smo bi­li or­ga­ni­zo­va­ni i za re­fe­ren­dum, ali i ka­sni­je za lo­kal­ne izbo­re. Na­ša or­ga­ni­za­ci­ja, SNSD, ne­će sta­ti ni da­nas, ni za par mje­se­ci. Ra­di­će­mo i da­lje.

Da li su u ne­kim op­šti­na­ma za­bi­lježeni sla­bi­ji re­zul­ta­ti od oče­ki­va­nog, ka­da je SNSD u pi­ta­nju?

– Od ra­ni­je je pos­to­ja­lo mno­go pro­ble­ma u Ko­tor Va­ro­šu, ali i Kneževu, za­to smo u tim op­šti­na­ma pro­šli ka­ko smo pro­šli. Što se Te­sli­ća ti­če, to je spe­ci­fi­čna sre­di­na. Zna­ča­jan broj Boš­nja­ka je dao svoj glas SDS-u i nje­go­vom kan­di­da­tu. Is­to kao što je Iva­nić u Pred­sje­dniš­tvo BiH ušao za­hva­lju­ju­ći ve­li­koj po­dršci Boš­nja­ka, ko­ja je do­šla po na­lo­gu iz Sa­ra­je­va, ta­ko su do gra­do­na­čel­ni­čkih po­zi­ci­ja do­šli ka­dro­vi SDS-a u Do­bo­ju i Bi­je­lji­ni, ako je uop­šte re­zul­tat ko­ji uka­zu­je na po­bje­du nji­ho­vog kan­di­da­ta vje­ro­dos­to­jan. U svim dru­gim op­šti­na­ma i gra­do­vi­ma us­pje­li smo da sta­bi­li­zu­je­mo or­ga­ni­za­ci­ju i do­bar re­zul­tat ne pred­stav­lja izne­na­đe­nje.

Ho­će­te li u po­je­di­nim gra­do­vi­ma i op­šti­na­ma, skup­štin­sku ve­ći­nu for­mi­ra­ti sa po­je­di­nim stran­ka­ma iz Sa­ve­za za pro­mje­ne?

– Ni­smo o to­me ra­zmiš­lja­li. Mo­ra­mo da sje­dne­mo sa lju­di­ma, ana­li­zi­ra­mo re­zul­ta­te, pa će­mo tek na­kon to­ga da raz­go­va­ra­mo o for­mi­ra­nju skup­šti­na. Mi želi­mo da ima­mo vlast u op­šti­na­ma ko­ja će efi­ka­sno do­no­si­ti odlu­ke, jer bez to­ga ne­ma ra­zvo­ja.

Da li je upi­tna le­gi­ti­mnost vlas­ti na ni­vou BiH, s ob­zi­rom na to da ni SDS ni SDA, stran­ke ko­je či­ne nje­nu oko­sni­cu, ne­ma­ju po­vje­re­nje gra­đa­na?

– Na­ra­vno. Oni su iz­gu­bi­li le­gi­ti­mi­tet, po­se­bno lju­di u SDS-u. Vi­dje­će­mo ka­ko će se po­na­ša­ti, ali u sva­kom slu­ča­ju, taj le­gi­ti­mi­tet se pri­do­bi­ja kon­ti­nu­ite­tom, a oni su ga iz­gu­bi­li. Ni­su bi­li le­gi­tni­mni ve­ćin­ski pred­sta­vni­ci ni ka­da su ta­mo oti­šli, a po­go­to­vo sa­da. Sa­vrše­no je ja­sno da je nji­hov ka­pa­ci­tet osla­bljen i da ne ra­de u in­te­re­su na­ro­da Srpske.

Ka­ko vi­di­te Sre­bre­ni­cu, uko­li­ko srpski kan­di­dat sje­dne u na­čel­ni­čku fo­te­lju?

Po­što­va­će­mo sva na­ci­onal­na i vjer­ska pra­va lju­di. Ni­ko u tom po­gle­du ne tre­ba da ima strah, po­go­to­vo ima­ju­ći u vi­du ogro­mno stra­da­nje i Srba i Boš­nja­ka. Ko­me­mo­ra­ci­je će bi­ti pri­mje­re­no održava­ne.

Da li vam je iko iz opo­zi­ci­je čes­ti­tao po­bje­du na lo­kal­nim izbo­ri­ma?

Čuo sam se sa Mla­de­nom Iva­ni­ćem. Pri­ča­li smo. Re­kao je da je to re­zul­tat ko­ji je on i če­ki­vao. To je to.

Po­ku­ša­va li se to Iva­nić pri­bližiti SNSD-u?

– Mi­slim da to ni­je ta­čno, ali ne može sva­ka ko­mu­ni­ka­ci­ja da bu­de znak ne­kih dra­ma­ti­čnih pro­mje­na. Na­ra­vno, vi­dje­će­mo šta će bi­ti u bu­du­ćnos­ti, ni­smo o to­me za sa­da pri­ča­li.

Narodne novine
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter