JADRANKA JOKSIMOVIĆ O IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE:Posebno dobre ocene smo dobili u oblasti ekonomije, čime je potvrđen uspeh reformi koje Vlada sprovodi!

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je danas da u Izveštaju Evropske komisije o napretku nije konstatovano nazadovanje ni u jednom poglavlju, dok je konstatovano da nema napretka u tri, ograničeni napredak za pet, određeni napredak za skoro 20 i dobar napredak za četiri poglavlja.

Joksimović je na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije kazala da se napredak meri kroz opisne ocene koje beleže da li je u sektorskim oblastima bilo napretka ili ne.

Kako kaže, bez napretka su ocenjena tri poglavlja: poglavlje 3 - poslovno nastanjivanje i sloboda pružanja usluga; poglavlje 5 - javne nabavke i poglavlje 8 - politika konkurencije.

Opisnom ocenom ograničeni napredak ocenjena su poglavlje1 - sloboda kretanja roba, poglavlje 13 - ribarstvo, poglavlje 15, energetika, poglavlje 23 - pravosuđe i osnovna prava i poglavlje 27 - životna sredina.

Određeni napredak, koji je umereni nivo pripremljenosti za članstvo, kaže Joksimović zabeležen je u skoro 20 poglavlja i to: poglavlje 2 - sloboda kretanja radnika, poglavlje 6 - pravo privrednih društava, poglavlje 7 - pravo intelektualne svojine, poglavlje 9 - finansijske usluge, poglavlje 10 - informaciono društvo i mediji, poglavlje 12 - bezbednost hrane, veterinarsko fitosanitarna politika, poglavlje 16 - porezi, poglavlje 17 - ekonomska i monetarna politika.

Takođe, ograničeni napredak zabeležen je i u poglavlju 18 - statistika, poglavlju 19 - socijalna politika i zapošljavanje, poglavlje 20 - industrijska politika i preduzetništvo, poglavlje 21 - transevropske mreže, poglavlje 22 - regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata, poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost, poglavlje 25 - nauka i istraživanje, poglavlje 28 - zaštita potrošača i zdravlje, poglavlje 29 - carinska unija, poglavlje 30 - ekonomski odnosi sa inostranstvom, poglavlje 31 - zajednička spoljnobezbednosna politika, poglavlje 32 - finansijska kontrola i poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe.

Dobar napredak, kaže Joksimović, koji je jedan od najviših nivoa opisne ocene je konstatovan u četiri poglavlja i to: poglavlje 4 - slobodno kretanje kapitala, poglavlje 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj, poglavlje 14 - transportna politika, poglavlje 26 - obrazovanje i kultura.

- Opisna ocena vrlo dobar napredak , što bi značilo potuni nivo pripremljenosti, tu za sada nema nijednog poglavlja, što je i normalno u ovoj fazi pregovaračkog procesa - navodi ministarka i dodaje da su statistički podaci o ocenjenosti poglavlja važni.

Mislim da je ovo vrlo važno, jer pokazuju da suštinskog, reformskog napretka ima u skoro svim sektorskim politikama koje Srbija pregovara.

Ističe da se podrazumeva da su u fokusu poglavlje 23 i 24, jer to su, navodi, suspenzivna poglavlja u odnosu na čiji se napredak meri mogućnost za otvaranje novih poglavlja.

Podsetila je da smo mi prva zemlja na koju je primenjena nova tehnologija EU, a to je da se poglavlje 23 i 24 otvaraju u najranjijoj fazi pregovora, odnosno na početku, a da će biti na kraju zatvoreno.

Kako navodi, pozitivna ocena je data u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa i to se u kontinuitetu ponavlja, što je jedan od kriterijuma za merenje ocene spremnosti i odgovornosti države da učestvuje u međunarodnim i regionalnim odnosima i doprinosi miru i stabilnosti. 

- Posebno dobre ocene smo dobili i u oblasti ekonomije, čime je potvrđen uspeh ekonosmkih reformi koje Vlada sprovodi, a posebno je dobro ocenjeno u poglavlju 24, u oblasti migracija. Dobru ocenu smo dobili i u zaštiti manjina - kazala je Joksimović.

Što se tiče ocena da nema napretka u slobodi medija, Joksimović kaže da smatra da je to više politička ocena koja ne bi trebalo da pošalje poruku da sve sto je urađeno nije dovoljno.

- Naravno da nije dovoljno i da nije posao završen, ali trebalo je da bude više zabeleženo. Smatram da nije do kraja sve evidentirano - kaže ministarka dodajući da je Srbija i prošle godine dobila istu ocenu za slobodu medija, ali se tada nisu preterano oglašavali i bunili, već su je prihvatili kao objektivnu.

Konstatovano je da ima napretka u borbi protiv korupcije, kaže Joksimović i dodaje da međutim nisu prepoznati svi napori koje država preduzima.

- Činjenica je da je borba protiv korupcije stalan proceš, ali u Izveštaju napori nisu do kraja prepoznati. Rukovodimo se politikom nulte tolerancije prema korupciji - ističe Joksimović.

Kada je u pitanju ocena Briselskog sporazuma u okviru Izveštaja, Joksimović kaže da je za dijalog Beograd i Prištine zabeležena činjenica da je Beograd bio konstruktivan, kao i da se notira da je uvođenje taksi od strane Prištine uzrok blokade dijaloga.

Joksimović smatra da je izostala jasnija osuda Prištine zbog uvođenja unilateralnih taksi.

- Čuli smo da je u Izveštaju takozvanom Kosovu preporučeno i traženo da se takse povuku, u našem Izveštaju toga nema, ali u tom slučaju jasno je da je Priština ta koja ne samo da blokira dijalog, već u poslednje vreme čini sve da bi se bilo kakva šansa za postizanje kompromisa obesmislila - navodi Joksimović.

Navodi da je generalno ovaj Izveštaj pozitivan, jer je u najvećem broju oblasti zabeležen napredak, a konstatovano je da ni u jednoj oblasti nema nazadovanja.

- Nemoguće je da Izveštaj bude gori nego prethodni ako je zabeležen napredak u Izveštajnom periodu u većini oblasti - istakla je ministarka i dodala da su kontroverze koje su se otvorile poslednjih dana u medijima da smo u svađi sa EU i da smo odustali od evropskog puta izazvane komentarima i stavovima srpske strane koja se nije do kraja složila sa određenim ocenama.

- Činjenica je da smo smatrali da neke od aktivnosti nisu dovoljno notirane u Izveštaju. Moj princip rada je da u iskrenom partnerskom odnosu kažete šta je moglo da bude drugačije, da se uvaže sugestije, ali istovremeno da iznesemo i naše ocene i to je jedini način na koji možete na kredibilan način da zastupate poziciju države kandidata - navela je ministarka.

 

Izvor: Tanjug
Foto:Twitter/European_WB

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro