Izvor:
11.10.2016 u 14:23
0

SRBIJA SE NEĆE BEZ BORBE ODREĆI RUDNOG BOGATSTVA: Trepča ide i na arbitražu?

Vlada danas razmatra mere za zaštitu rudarskog kombinata na Kosovu i Metohiji. Moguć izlazak Srba iz kosovskih institucija zbog ponašanja vlasti u Prištini.

Vlasnici "Trepče", od kojih je većinski Fond za razvoj, mogli bi da pokrenu međunarodnu arbitražu kako bi se sprečilo otimanje rudarskog kombinata – ovo je samo jedan od planova Beograda za odbranu srpske imovine na Kosmetu.

Vlada Srbije će na današnjoj sednici utvrditi koji su joj sve pravni i politički mehanizmi na raspolaganju posle prošlonedeljne odluke Prištine da ovaj rudarski kombinat proglasi svojom imovinom. Nakon detaljne analize biće sastavljena i lista poteza.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da će Vlada sagledati elemente svih mogućih odluka, vodeći pritom računa i o neophodnosti očuvanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom. U zaštitu srpske imovine, paralelno, kreću i Srbi iz Pokrajine, koji su svesni da bi njihov opstanak u Pokrajini bez "Trepče bio gotovo nemoguć.

Narod na KiM iskoristiće sve demokratske, parlamentarne i neparlamentarne metode borbe – najavio je Đurić.

Beograd, inače, godinama insistira da se o "Trepči" razgovara u briselskom dijalogu, ali takav predlog nikada nije usvojen. To je potvrdila ministarka kosovske vlade zadužena za dijalog Edita Tahiri koja je za list "Koha ditore" izjavila da je "više puta rečeno da neće biti pregovora o imovini Kosova":

Nećemo prihvatiti da o "Trepči" diskutujemo sa Beogradom, to je naša "crvena linija".

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je juče da Priština nema nijedan dokaz da je vlasnik imovine Srbije i da pokušava da čitav proces izokrene, ali on veruje da će zbog bezbednosti i stabilnosti čitavog regiona pitanje imovine doći na dnevni red u Briselu.

Inače, predstavnici Srba u kosovskim institucijama koji su u nedelju odlučili da zamrznu učešće u njima najavljuju i potpuno istupanje ukoliko se stav njihovih dosadašnjih koalicionih partnera, albanskih političkih lidera po pitanju "Trepče" ne promeni. Oni pozivaju i međunarodnu zajednicu da konačno reaguje na nastavak otimačine srpske imovine na KiM.

KOCIJANČIČEVA: DOGOVOR PA DIJALOG

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je za "Novosti" da je neophodno da i Beograd i Priština pristanu da se pitanje "Trepče" stavi na dnevni red dijaloga. Prema njenim rečima, postoji tačno utvrđen princip da bi se neka tema našla za pregovaračkim stolom:

Obe strane moraju da pristanu da bi se o nekom pitanju razgovaralo u okviru briselskog dijaloga.

Milena Đorđević, arbitar i docent na Pravnom fakultetu, objašnjava, za "Novosti", da postoji više adresa u svetu na koje bi eventualno mogao da se obrati Fond za razvoj. Ona kaže da je arbitraža vansudsko rešavanje spora, ali se odvija slično kao i suđenje, jer se izvode dokazi, veštači, a krajnja odluka je po dejstvu jednaka pravosnažnoj sudskoj odluci. Ceo proces može da traje od šest meseci do šest godina.

Novosti.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter