Izvor:
13.06.2019 u 08:57
0

BERLIN: Zaev kod Merkelove zbog datuma o početku pregovora sa EU!

Makedonski premijer Zoran Zaev danas će razgvoarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a jedna od ključnih tema biće datum o početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Zaev je juče tokom sastanka sa nemačkim privrednicima u Berilnu poručio da bi odlaganje početka pregovore sa Evropskom unijom imalo negativne posledice, oslabilo stabilnost vladajuće koalicije i dodatno ojačalo ultranacionalizam u njegovoj zemlji.

Bilo koja druga odluka osim ona o otvaranju pregovaračkih poglavlja negativno će se odraziti na unutrašnje političke procese i ugroziti stabilnost vladajuće koalicije – istakao je Zaev, dodajući da će to biti razočarenje i za građane i blokirati proces implementacije Prespanskog sporazuma.

Nemački poslanik iz redova opozicionih Zelenih u nemačkom Bundestagu Jirgen Tritin ocenio je da vladajuća koalicija u nemačkoj nema jedinstven stav po pitanju otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju.

Kancelarka je protiv, dok se Ministarstvo spoljnih poslova zalaže za početak pregovora. Koalicija ne može da postigne saglasnost po ovom pitanju – izjavio je on.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i bivša šefica Hriščansko-demokratske unije nema isti stav sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, koji dolazi iz redova koalicije vladajuće stranke Socijaldemokratske partije.

Procedura predviđa da Bundestag raspravlja i odobri nemačkoj vladi, odnosno da slagalnost nemačkoj kancelarki o početku pregovora države-kandidatkinje sa Evropskom unijom.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk juče je tokom sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u Briselu izjavio da lično veruje da je moguća samo jedna odluka, odnosno početak pregovora sa tom državom i Albanijom, naglašavajući da još ne postoji konsenzus zemalja-članica EU po tom pitanju.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/Zoran Zaev/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter