Izvor:
11.10.2016 u 18:09
0

PREDSEDNIK VLADE O TREPČI: Poništavamo odluke Prištine, ne idemo u SB UN

Beograd – Vlada Srbije je donela odluku o poništavanju "svih pravnih posledica akata i radnji" institucija u Prištini o Trepči, rekao je premijer Aleksandar Vučić. Kako je rekao, time je Vlada većim delom prihvatila predloge Kancelarije za KiM sa željom da "Trepča nastavi da radi".

"Trepča je od izuzetnog značaja i mi ćemo je čuvati. Ne razumem zašto su Albanci ovo uradili. Ne misle valjda da ulaze silom u flotaciju na severu? Mi ne damo da se dira u pravo svojine", rekao je Vučić.

Istovremeno, Vučić je rekao da u javnosti postoji mnogo nedoumica i dezinformacija oko Trepče, a odbacio i da "slučaj Trepča" ima bilo kakve veze sa Briselskim sporazumom.

"Nasmejao sam se kada sam video procene Privredne komore Srbije da to vredi 200 milijardi evra. To su priče za malu decu, veliko srbovanje. Voleo bih da PKS obezbedi i pola toga. A ono što pričaju o Briselskom sporazumu pokazuje koliko nemaju pojma i da ovde ljudi nisu čitali taj sporazum. Pa to je jedna i po strana", rekao je Vučić.

Govoreći o telekomunikacijama, Vučić je rekao da će zvanični Beograd nastaviti da pregovara, jer "poštuje svoj potpis" i želi da postigne sporazum.

"Mi smo u Briselu potpisali da ćemo razgovarati i to ćemo sprovesti. Međutim, ja sam sve vreme insistirao da pričamo o imovini, to je suština, nikada to nisu hteli. Ali na kraju uvek dođemo do pitanja imovine. Nije problem pozivni broj, oni to mesecima imaju, ali smo mi obezbedili da Srbi koji žive u Mitrovici ne moraju da koriste pozivni za centralnu Srbiju. Problem je imovina, kao kod jezera Gazivode, koje je delom i na teritoriji centralne Srbije. Mi to ne možemo, nećemo i nemamo prava da damo", rekao je Vučić.

Srpski premijer je rekao i da nema zaokreta u politici i da neće biti prekida pregovora sa Evropskom unijom, na šta su pozivali pojedini političari.

"U predizbornoj kampanji sam obećao nastavak puta ka EU i to da nećemo da uvodimo sankcije Rusiji. Nisam pričao bajke. Mi smo spremni na kompromise, ako su i drugi smerni. Spremni smo jer razmišljamo o budućnosti, moramo da nastavimo da razgovaramo sa svima, da nastavimo svoj put", rekao je Vučić.

Na pitanje o izjavi predsednika Tomislava Nikolića da "nema više ustupaka Albancima" i o tome da li to znači prekid pregovora, Vučić je rekao: "Mi ćemo nastaviti pregovore, a tu izjavu sam razumeo kao moralnu, političku poruku predsednika Srbije".

Vučić je rekao i da Srbi na severu Kosovu treba da se osećaju bezbedno i sigurno, što garantuje i NATO.

"To je sve što mogu da kažem onima koji sanjaju puste, ratničke snove. Ne znam šta žele da urade, da upadaju tamo, da skidaju pare sa računa? Ako misle da šalju ROSU tamo, molim ih da to ne čine", rekao je Vučić.

Skupština Kosova je u noći između petka i subote usvojila Zakon o Trepči po kojem je Vlada Kosova vlasnik 80 odsto tog kombinata.

Trepča ne ide pred Savet bezbednosti UN

"Nisam prihvatio da idemo pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. To je jedino iz predloga Kancelarije za KiM što nisam prihvatio. Zašto? Zato što nisam cirkuski premijer, ne treba meni da urličem na televiziji i nosim srpsku zastavu, dok je na semaforu rezultat 0:1. Osim što bih trošio državne pare da idem u Njujork, šta bismo dobili? Šta bi bio rezultat, na to moj Marko nije imao odgovor i pristao je na moju sugestiju. Ovo je opasan potez Prištine, ali mislim da mir nije ugrožen."

Blic.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter