INTENZIVAN POLITIČKI DIJALOG....Ambasador Belorusije ima cilj političko razumevanje i prijateljstvo sa Srbijom! (FOTO)

 

 Srbija i Belorusija vode intenzivan politički dijalog na svim nivoima, razgovaramo o svim mogućim vidovima saradnje i to je razgovor ravnopravnih partnera koji se uvek odvija u prijateljskoj atmosferi, izjavio je ambasador Belorusije u Srbiji Briljov Valerij uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Minsku 22. juna.

Ambasador je  dodao da je -sledeći cilj da to političko razumevanje i prijateljstvo dovede i do intenzivnije trgovinsko-ekonomske i investicione saradnje.

-Brojni su susreti naših lidera. Predsednik Vučić je bio u Minsku i kao premijer, sastao se i sa predsednikom Lukašenkom i sa premijerom i sa parlamentarnim liderima, bila je kod nas i premijerka Ana Brnabić, i ona je imala niz najviših sastanaka. I predsednica parlamenta Maja Gojković, takođe, ucestvuje u intenzivnoj saradnji naših parlamenata-kaže Briljov Valerij.

On dodaje da su svi pomenuti kontakti doveli do toga da između dve države, njihovih privreda i naroda nema razmimoilaženja, i da postoji samo saradnja kakve, kako kaže, "retko gde ima među evropskim narodima". 

-Uspešno se razvijaju kulturne veze - 17 gradova i regiona naših zemalja se zbratimilo. Ne možemo da se svemu tome ne radujemo- poručuje ambasador.

-Mnogo je toga što bi Srbija mogla jeftinije da kupi u Belorusiji nego na drugim mestima. Recimo, Srbija je prestala da uvozi energente iz Belorusije i kupuje ih po višim cenama na drugom mestu. Ja ne bih da ulazim u to zašto je donesena takva odluka, ali to potvrđuje da treba da tražimo sveobuhvatnije partnerske vidove saradnje- dodaje on.

Komentarišući to što je Belorusija Srbiji poklonila četiri lovačka aviona "mig 29", i odgovarajući na pitanje otkud zainteresovanost Belorusije za odbrambenu sposobnost Srbije, ambasador je rekao da "ako apstrahujemo praktične vidove ekonomske saradnje, narodi Srbije i Belorusije osećaju bliskost ma kakva bila situacija u njihovim zeljama i uvek su spremni da jedan drugom pomognu kad zatreba".

-Dovoljno je spomenuti činjenicu da je za vreme žestokog bombardovanja Srbije predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko bio jedini šef države ne svetu koji je usred bombardovanja došao da poseti srpski narod i iskaže solidarnost. U tome i jeste smisao istinskog bratstva medu narodima i zemljama, ma koliko ih kilometara i granica delilo- kaže beloruski ambasador.

Odgovarajući na pitanje kad možemo da očekujemo "migove", on je rekao da može da kaže da se u Belorusiji trenutno radi na modernizaciji tih mašina i da sve teče po planu, kao i da će biti isporučeni u roku koji usaglase dve strane.

 

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro