Izvor:
25.06.2019 u 17:36
0

ZEČEVIĆ: EU bi trebalo da marginalizuje Albance!

Albanci su kompromitovali dijalog Beograda i Prištine i EU bi trebalo da ih zbog takvog odnosa, koji je doveo do pauze u pregovorima, polako marginalizuje, smatra profesor beogradskog Fakulteta za evropske studije Slobodan Zečević, koji ne isključuje mogućnost da pregovori uz određene napore na relaciji Pariz-Berlin-Prišitna iznenada ožive.

– Silom prilika razgovori Beograda i Prištine su u pauzu. Albanci su kompromitovali nastavak razgovora tvrdim stavom o taksama, a mislim i da je i kosovski predsednik Hašim Tači rekao da njihova vlada vodi progrešnu politiku kada je reč o albanskim interesima – rekao je Zečević i dodao da Evropsku komisiju čekuje izbor čelnika, predsednika Komisije, Evropskog saveta, Evropske cenralne banke, a treba izabrati i visokog predstavnika za spoljne poslove,

Evropska diplomatija će u narednom periodu dožveti transformaciju što ne ide u priliog novim inicijativama za nastavak dijaloga, smatra Zečević i dodaje da , kako kaže, jedno "ali" uvek može da postoji pa da se uz nekakve razgovore na liniji Berlin-Pariz sa Prištinom postigne narpedak i pregovori iznenada ožive.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da EU ima i svoje unutrašnje probleme Bregzit, institucionalnu reformu, Severnu Makedoniju, gde, kako dodaje nije odigrala pravu ulogu, kao i porblem Srbije.

– Ako EU ovako nastavi držaće Srbiju na margini pristupanja. Pitanje je da li njen interes da Srbija ne napreduje. EU bi morala da intenzivira pregovore sa Srbijom i da Albance upravo zbog ponašanja prema pregovorima polako marginalizuje – kazao je Zečević.

Izjava američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota da se Stejt dipartment neće uključivati u dijalog je za Zečevića iznenađenje.

Prema njegovim rečima, ta izjava znači da format pregovora ostaje isti.

Zečević dodaje da će Vašinton biti u dijalogu biti na posredan način i imaće i dalje svoj autoritet.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter