Izvor:
26.06.2019 u 12:49
0

BRNABIĆ: Energetska efikasnost mora da se pojača!

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije upoznata sa odlukom o nametima u cilju unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, ali da će Srbija, budući da spada u energetski neefikasne zemlje, morati da poradi na tome.

Moram da pogledam i dobijem malo više infomacija oko toga, ali što se tiče energetske efikasnosti u različitim zemljama i vladama to se radilo na različite načine i za to svakako morate da izdvajate nezanemarljiva sredstva jer energetska efikasnost je jednaka praktično izgradnji novih energetskih objekata – rekla je Branabić.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o tome zašto je uveden namet na struju, gas i gorivo ako je situacija u budzetu dobra i zašto se na taj način dolazi do novaca za energetsku efikasnost, kao i koliko novca očekuje u budžetu po osnovu tih nameta.

Moram da pogledam i dobijem malo više infomacija oko toga... – rekla je Brnabić .

Ona je rekla da je energetska efikasnost veoma važna tema i da je Srbija izuzetno energetski neefikasna zemlja.

Dodala je da Srbija ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, koja se značajno subvencioniše i da kroz istoriju nismo morali da se učimo energetskoj efikasnosti.

Energetska efikasnost mora da se pojača – rekla je premijerka.

Za to su, dodala je, potrebna ne zanemarljiva sredstva i to je praktično jednako izgradnji novih energetskih objekata.

Da li ste jedan kilovat cas uštedeli ili napravili – praktično je jednaka stvar – rekla je ona.

Javno preduzece „Srbijagas” obavestilo ovih dana sve svoje potrošace da im s julskim racunima za gas pocinje obracun nove naknade za unapredenje energetske efikasnosti od 0,15 dinara po kubiku, koja ce se uskladivati jednom godišnje.

Ovaj novac bice iskorišcen za zamenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, ali i za ulaganja u kotlove za grejanje.

Naknade za energetsku efikasnost će, inače, uvećati račune za potrošenih 350 kilovatčasova električne energije mesečno za 5,25 dinara.

Za prosečnu godišnju potrošnju gasa od 875 metara kubnih račun će biti veći za 131 dinar godišnje, ili za 11 dinara mesečno, navodi se u obrazloženju propisa kojim se uvodi ova naknada.

Od avgusta na tečni naftni gas, bezolovni benzin, gasna i ulja za loženje biće obračunavana naknada za energetsku efikasnost od 0,15 dinara po litru odnosno kilogramu, dok će isti iznos biti naplaćivan po kubiku prirodnog gasa, a naknada za kilovat električne energije iznosiće 0,015 dinara.

Za mesečnu potrošnju od 40 litara goriva dodatni trošak tako će iznositi 6 dinara, mesečni računi za struju na potrošenih 350 kilovata biće uvećani za 5,25 dinara a prosečna godišnja potrošnja gasa biće skuplja za ukupno 131 dinara što je mesečno 11 dinara.

Ovaj novac biće prihod republičkog budžeta i kao takav će se koristiti za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter